Publicerad:
Uppdaterad:

Trots omvärldens protester – nu har Iran avrättat brottaren

Av: Anna Sjögren, Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödsdomen mot den iranske brottaren Navid Afkari har nu verkställts.

Afkari anklagades för att ha slagit ihjäl en säkerhetsvakt under en fredlig demonstration i Shiraz 2018.

Efter ett erkännande i statlig tv, som han senare sagt var framtvingat under tortyr, dömdes han till döden.

Navid Afkari.
Foto: Privat
Navid Afkari.

Världssamfundet har varit eniga. Internationella OS-kommittén, internationella brottarförbundet, IOK, flera människorättsorganisationer och till och med Donald Trump har vädjat om att Navid Afkari ska benådas.

”Till Irans ledare, jag skulle verkligen uppskatta om ni kunde skona den här mannens liv och inte avrätta honom”, skrev den amerikanska presidenten på Twitter för några dagar sedan.

Kallar det hämnd

Men den iranske regimen stod på sig i vad en talesperson för landets rättsväsende kallade för en hämnd - inte avrättning.

– En oskyldig person mördades av Afkari. Om folk är inriktade på humanitära åtgärder, så varför påpekar ingen att personen som dödades var oskyldig och mördades utanför sitt eget hem? säger talespersonen.

Brottet Afkari dömdes för ska ha begåtts under en regimkritisk demonstration i staden Shiraz för två år sedan. Enligt iranska myndigheter ska han där ha slagit ihjäl en säkerhetsvakt, vilket ledde till inte bara en utan två dödsdomar.

Som bevis för att Afkari begått mordet har ett erkännande på tv använts. Videoklippet sändes efter att Donald Trump engagerat sig i frågan. Flera organisationer menar däremot att erkännandet är framtvingat efter tortyr och inte rättsligt tillförlitligt.

Han avrättades enligt iranska myndigheter i Abdel abad-fängelsen strax utanför Shiraz under morgonen.

Många stora idrottsorganisationer, bland annat IOK, har sagt att domen kan leda till en bojkott av iransk idrott i internationella sammanhang.

Men detta har Sveriges förbundskapten Zigmunds Janson tidigare uttalat sig negativt om.

– Nej, det blir ett dubbelt straff. Vi vill ha framstående motståndare och vinna med fair play. Tvärtom vill vi närma oss dem nu och bli starkare tillsammans.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: