Lika många Peja som kvinnor runt landslagen

Svenska damerna bäst i OS på arenorna – utanför lyser de med sin frånvaro

Uppdaterad 2018-02-19 | Publicerad 2018-02-17

Wolfgang Pichler, Peja Lindholm och Rikard Grip.

PYEONGCHANG. De svenska damerna dominerar på OS-arenorna och är med fyra guld just nu hela spelens mest framgångsrika tjejer.

Men utanför då?

Sportbladets genomgång visar att det finns lika många Peja som kvinnor bland de svenska förbundskaptenerna i Sydkorea.

Sverige flyger fram i OS och det är tjejerna som ligger bakom succén. Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Öberg och Frida Hansdotter har tagit de fyra svenska gulden och Kalla samt Sebastian Samuelsson hamnat på silverplats.

Ett facit som i skrivande gör Sveriges till hela OS mest framgångsrika nation på damsidan. Men om de svenska damernas dominerar på arenorna så är det en helt annan sak utanför dem.

”Har ingen bra förklaring”

Sportbladets genomgång visar att det finns lika många Peja, Wolfgang eller Joar bland de svenska förbundskaptenerna som det finns kvinnor. Endast en sport har en kvinna som högst sportsligt ansvarig: Konståkningen med Anna Hörnqvist.

I den kanske största svenska sporten inom vinterspelen, längdskidåkningen, har landslaget en förbundskapten och ytterligare fyra landslagstränare. Samtliga är män trots att det är damerna som dominerar i spåren.

Inför den pågående säsongen sa förbundskapten Rikard Grip så här om situationen:

– Jag har ingen bra förklaring till det. Det har kanske varit väldigt mycket killar i längdskidåkningen av tradition och det krävs alltid lite arbete när en trend ska brytas. Jag tycker att vi har startat upp det på skidförbundet i stort i alla grenar och jag tror att vi kommer få se en positiv utveckling framöver. Vi gör det redan men jag tror vi kommer se ännu fler kvinnliga ledare i framtiden, säger Rikard Grip.

Konståkningens Anna Hörnqvist är den enda sportsligt ansvariga kvinnan för Sverige i OS.

Grips positiva ord om skidförbundets arbete till trots är alltså ingen förbundskapten eller sportchef i förbundets olika discipliner en kvinna.

Vad kan du som förbundskapten, som ju faktiskt väljer ledarna till landslagen, göra för att skynda på utvecklingen?

– Framförallt måste vi fortsätta motivera tjejer att vilja vara med ute i den här verksamheten, pusha dem att göra det och vara väldigt öppna och vilja att de ska vara med. De har mycket de kan bidra med i gruppen så det är väldigt viktigt för oss att förstärka på den sidan.

Stina: Vill inte bli tränare i den organisationen

Hur är då motivationen bland de svenska längddamerna? Stina Nilsson var i alla fall inför säsongen inte alls särskilt lockad av livet som svensk landslagsledare.

– Jag tycker att det är intressant med träning och lägger mycket av min träning själv så just den grejen tycker jag är kul men jag tror ändå inte att jag skulle vilja vara med i den organisationen, sa Nilsson som hittills vunnit ett guld i sprint under OS i Sydkorea.

Varför inte?

– Jag har ingen aning, det är så svårt för mig att se det nu, men det är kanske inte det yrket jag kommer fortsätta med efteråt. Jag vill nog hellre bli något åt dietisthållet.

Vad ska svensk skidåkning göra för att locka fler kvinnliga ledare?

– Jag är nog inte rätt person att fråga, jag vet inte systemets gång. Jag skulle gärna se att det kom fler kvinnliga tränare men tillvägagångssättet har jag ingen aning om.

Det är dock inte bara bland ledarna kvinnorna lyser med sin frånvaro.

Inför OS kom IOK:s president Thomas Bach med den glädjande nyheten att spelen nu är mer eller mindre jämställda när det kommer till könsfördelningen bland deltagarna. Nästa mål är nu att även förbättra representationen i organisationens olika kommittéer.

Men även om de aktiva till antalet är lika många tjejer som killar är människorna som rör sig runt dem nästan uteslutande män. Förutom ledarna gäller det i stor utsträckning även journalisterna.

Presstälten kryllar av män, kommentatorspositionerna är belägrade av män och expertstolarna domineras av män. Bland de 54 personer som syns eller hörs i Discoverys sändningar är 15 kvinnor, alltså 28 procent, och i Sportbladets OS-trupp på 16 personer är fyra kvinnor (25 procent). Det verkar vid en snabb överblick över andra internationella tidningar och tv-kanaler på plats på OS samtidigt vara en hög siffra.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)