”Har man ens någon chans som svart kvinna?”

Av: Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Aftonbladet

Abeba Aregawi får inte tävla i OS.
Hennes agent Keith Karlsson Astor tycker att hon blivit orättvist behandlad.

– Har man ens någon chans som svart kvinna?, säger han.

Abeba Aregawi får inte tävla i OS, efter ett beslut från Svenska Friidrottsförbundet.

Aregawi har själv inte uttalat sig ännu, men hennes agent, Keith Karlsson Astor, tycker att domen är förståelig.

– De har haft starka grunder. Det är kloka människor som tar beslutet, sen får man tycka vad man vill om det, säger han.

Aregawi friades av Dopingkommissionen i torsdags, men i beslutet menar Friidrottsförbundet att det fortfarande råder oklarhet.

– Hon är friad. Och det är så typiskt Sverige, ingen rök utan eld. Jag tycker det är tråkigt för henne och tråkigt för svensk idrott. Har man ens en chans som svart kvinna? Jag tycker det är jättetråkigt för henne, säger han.

”Inte sökt preparat”

Aregawi har erkänt att hon tagit meldonium, dock innan det blev dopningsklassat, den 1 januari 2016.

– Hon är duktig på att springa sen litar hon på sina rådgivare och det är lika viktigt. Jag känner henne och jag vet att hon aldrig skulle ta något otillåtet. Det är förjävligt, rådgivarna borde vara upplysta. Det är inte hon själv som sökt upp preparaten, säger Karlsson Astor.

”Varit så ledsen”

Agenten har ännu inte pratat med Aregawi, som just nu befinner sig i Etiopen, om beslutet från förbundet.
– Hon har varit så ledsen de här tre månaderna, nästan varit isolerad från omvärlden, säger han.

Kritiken mot Aregawi har varit enorm. I en omröstning i Aftonbladet förra veckan tyckte hela 82 procent att hon inte förtjänade en OS-plats. Den förra höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist gick samtidigt ut och sa att löperskan ”förverkat sin rätt att tävla”, något som Karlsson Astor ställer sig högt kritisk till.

– Ingen har frågat Abeba hur hon mår. Hon har blivit felaktigt anklagad i månader, och ingen har frågat. Det ska alla ta åt sig, Kajsa Bergqvist tillexempel, bara vräker ut sig saker. Det är många ”experter” som uttalat sig konstigt... titta er själva i spegeln först, säger han.

Publicerad: