Alpint

”Behandlar sina aktiva som skit”

Magdalena Fjällström slutar – sågar förbundet

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Hon kallades ”den nya Anja”.

Nu väljer Magdalena Fjällström, 27, att avsluta karriären – och såga förbundet.

– De behandlar sina åkare som skit, säger hon.

Magdalena Fjällström gjorde debut i världscupen redan som 17-åring och pekades ut som Sveriges nästa superstjärna i alpin skidåkning. Men skador bromsade hennes utveckling och hon lyckades aldrig slå sig in i den absoluta toppen.

För två år sedan var hon rankad 17 i världen, men då drabbades hon av ännu en skada och tvingades till 16 månaders rehab.

Hon upplever att stödet från förbundet varit under all kritik, och även nu under den fyra månader långa comebacken har hon känt en stor frustration.

Nu riktar hon stenhård kritik mot förbundet.

”De ryckte undan mattan för mig. Jag får inte träna med dem eller tävla i Europacupen eller världscupen. Jag gjorde mitt bästa för att göra något bra av situationen, men min låga har brunnit ut. Jag pallar inte dåligt ledarskap, lögner och att förbundet behandlar åkare som skit. Det är helt enkelt inte värt det”, skriver Fjällström på Instagram.

Magdalena Fjällström väljer att avsluta karriären.

”Ren lögn”

För Sportbladet utvecklar hon.

– Förbundet stod bakom mig i många år och jag har mycket att tacka dem för. Men den uppbackningen man fick när man presterade har inte existerat över huvud taget när man behövt den som mest, säger hon.

”Monne”, som hon kallas, har känt sig i bra slag under comebacken och önskat få tävla i Europacupen, men uppger att tränarna stoppat henne.

– Då hörde jag av mig till Lars (Melin, landslagschef), men han var på tränarnas sida och menade att mina prestationer inte höll måttet, vilket jag tycker är en ren lögn. Jag kom tillbaka från 16 månaders rehab och visade bra resultat. Då valde de att plocka bort mig från träning och tävling vilket jag tycker är fruktansvärt orättvist.

Vad fick du för svar?

– Att de ”inte vet var jag står” och därför skulle jag bara få köra Fis-tävlingar. Man kan ju tycka att tränarna om någon borde veta exakt var man står. Jag ifrågasätter faktiskt vad de gör på sitt jobb, säger Fjällström.

”Trodde vi var överens”

Lars Melin köper inte kritiken.

– Först och främst tycker jag det är väldigt tråkigt att Magdalena har den bilden, för jag delar den inte. Vi har hållit på och hjälpt henne med rehaben i 16 månader, nu har vi gått in i en OS-säsong och hon har varit coronasjuk. Hon har fått en plan att följa och där ingick att köra i Europacupen, men först efter att ha åkt några Fis-tävlingar. Det var vi överens om, trodde jag, säger Melin.

Att hon anser att ni ”behandlar åkarna som skit” och ifrågasätter vad ni gör på ert jobb, hur ser du på det?

– Ja du, det får ju stå för henne.

Kommer du kontakta henne för att rensa luften?

– Ja, självklart, säger Melin.

Magdalena Fjällström planerar nu att flytta hem till Tärnaby och fokusera på Tärnaby Sporthotell, som hon driver tillsammans med Ulrika Arrhenius och David Johansson.

– Helt plötsligt har jag väldigt mycket tid över. Det ska bli spännande, säger hon.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Landslagschef Lars Melin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Plusbetyg på HELA Sveriges OS-trupp

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint

Alpina landslaget

Magdalena Fjällström