”Gnället måste bort”

Publicerad 2017-03-08

Carolina Klüft kommer vara på plats på galan.

I dag samlas flera hundra män och kvinnor med ett gemensamt fokus: en jämställd idrott.

Under sportgalan i Stockholm kommer 50 kvinnliga förebilder att presenteras.

– Gnället måste bort. Ska vi ha inkludering och jämställdhet måste vi sprida kunskap, säger Linda Wijkström, talesperson för den nya plattform som arrangerar galan.

I dag uppmärksammas internationella kvinnodagen runt om i världen.

På Handelshögskolan i Stockholm belyses kvinnofrågor ur ett sportsligt perspektiv.

Bakom galan, som lockat 300 åhörare med vad Sportbladet erfar kända namn som Carolina Klüft och Therese Alshammar, står den nya plattformen Swedish Alliance for Women in Sport. Den består av fem organisationer med olika inriktningar, men med delvis gemensamma frågor och synsätt.

– Vi är har gått ihop för att driva förändring för jämställdhet och inkludering, säger plattformens talesperson Linda Wijkström som till vardags är generalsekreterare på Elitfotboll Dam.

Forumet riktar sig mot både kvinnor och män.

– Det är ett forum i vilket vi kan inkludera både män och kvinnor i diskussioner. Det känns som att vi behöver få in fler in män som lyfter jämställdhet i heta diskussioner. Vi behöver prata med alla om det här frågorna, säger Linda Wijkström.

Under galan kommer en lista med 50 kvinnliga förebilder inom svensk idrott att presenteras.

Det handlar om stjärnor, aktiva utövare men också kvinnor som förekommer på andra sätt inom svensk idrott.

Vilka roller kommer de att ha?

– Det som vi vill är att v i s a att de finns. Vissa syns redan mer i rampljuset än andra. Det handlar om att ta fram förebilderna.

Plattformen kommer på sikt också att skapa en databas över namn på idrottspersonligheter.

– Det handlar om att samla den kompetens som finns. Databasen kan bli sökbar för uppdrag, som styrelseuppdrag och tränarjobb, säger Wijkström.

Om du ska ta tempen på jämställdheten just nu i svensk idrott på en skala ett till tio hur mår den?

– Mycket har visat på att vi mår inte så bra som vi har trott. Men samtidigt har vi börjat prata på ett annat sätt. Så det finns ett driv framåt och i diskussionen är vi på sju. Annars skulle jag nog säga fem.