Svenskdominans i sprintkvalet i Falun

Men Kalla utslagen: ”Surt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

FALUN/GÖTEBORG. De svenska sprintdamerna har dominerat världscupen i vinter.

Och det blev ett blågult superkval i Falun med Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Stina Nilsson som topp tre.

Däremot blev Charlotte Kalla utslagen.

– Det är surt, säger skidstjärnan.

Världscupen i skidor ska avgöras. Den här helgen körs loppen på svensk mark. Efter Svenska skidspelen i Falun väntar en minitour i Kanada.

Och de svenska sprintåkarna visade framfötterna direkt i kvalet.

Tre svenskor i topp: Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Stina Nilsson

Däremot klarade inte Charlotte Kalla gränsen. Hon var 20 sekunder efter täten.

– Den var ju inte bra. Det var alldeles för långt för att ta mig vidare. Det är surt. Kanske att jag är lite ringrostig, jag vill mycket och sätter inte riktigt tajmingen. Det blir inte rätt tryck i rätt riktning, säger Charlotte Kalla efteråt.

Just sprint är dock inte hennes specialitet och distansexperten blickar nu fram mot söndagens 10 km.

– Även om jag har försökt förbereda mig på bästa sätt så är det speciellt att köra sprint. Det här är bästa sättet att utvecklas som skidåkare och det är jag sugen på. Imorgon väntar 10 km då har jag mer tid på mig att få ut kraften. Jag har känt att formen varit fin i veckan. Så det är bara att glömma och satsa mot morgondagen, säger Charlotte Kalla som hoppas på energi från lagkamraterna som dominerade kvalet.

Efter den svenska topptrion fanns fler svenskor som tog sig vidare till heaten: 5 Moa Lundgren, 6 Hanna Falk, 10 Johanna Hagström, 12 Linn Svahn, 17 Evelina Settlin, 19 Anna Dyvik, 25 Ida Ingemarsdotter. Även Jennie Öberg och Emma Ribom klarade sig precis.

Stina slåss om totalen

Lördagens sprint i Falun i fri stil är extra intressant ur svenskt perspektiv då Stina Nilsson och norskan Maiken Caspersen Falla gör upp om den totala sprintcupen.

Vinnaren i Falun tilldelas 100 världscuppoäng. Det kan jämföras med den avslutade sprinten i Kanada där segraren får 50 poäng, eftersom loppet är en del av en minitour.

Efter segern i Drammen frågade Sportbladet Maiken Caspersen Falla vem som vinner. Svaret var ett stort leende.

– Det gör jag..., sa hon.

Stina Nilsson var fyra i Drammen som dock avgjordes i klassisk stil, något svenskan haft svårare med efter sin skada.

Lördagens kval är avgjort och Stina Nilssson visade att formen är bra. Hon var nästan sex sekunder före Maiken Caspersen Falla.

Publicerad:

LÄS VIDARE