Alfelt: Det här kan UFC utnyttja för att fixa returmatch

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Khabib Nurmagomedovs ströp ut Conor McGregor och sen tyckte ryssen plötsligt att det var en bra idé att utmana en hel sektion med McGregoranhängare och fick igång ett stort slagsmål på läktaren.

Skandalscener som inte hör till ett stort idrottsevenemang, men UFC kan utnyttja dem till att fixa en returmatch byggd på ännu mer ont blod än vad som flöt inför nattens möte.

Khabibs attack ledde också till att McGregor minuter senare hamnade i flera fajter inne i oktogonen med Khabibanhängare varav en som hoppade in över gallret.

UFC-presidenten Dana White vägrade efteråt att ge Nurmagomedov det världsmästarbälte han försvarat med hänvisning till att det kanske skulle provocera publiken ännu mer. White sa direkt efteråt också att han var ”äcklad och less” på allt.

Har kämpat för att bli accepterad

MMA-sporten har sen starten alltid fått kämpa för att bli accepterad som idrott och inte stämplas som underhållningsvåld av grövsta sort. Länge handlade det mesta som skrevs om sporten att det var en livsfarlig företeelse utan existensberättigande i ett modernt samhälle, vilket samtidigt var argument som användes för att locka fler att bli intresserade av mixed martial arts. Devisen var länge ”allt är tillåtet” och det som skedde i buren var inte alls reglerat med ett regelverk likt det som gäller nu.

Ändå handlar det fortfarande om en idrott på gränsen. Om MMA inte uppfattas som farligt har den inte något existensberättigande. Det måste finnas spänningar mellan de som möts. UFC tvekade inte att använda bilderna på Conor McGregors vansinniga attack där han kastade en pirra genom fönstret på en buss som Khabib Nurmagomedov satt i efter en presskonferens i Brooklyn.

Största matchen någonsin

Hat och ont blod mellan de två stjärnorna byggde morgonens supermatch med större pengar och fler pay-per-view-köpare än UFC någonsin haft på någon av sina många galor. När Dana White säger att han äcklas av det som hände efteråt och aldrig varit så besviken under sina 18 år med UFC som efter detta tror jag absolut att han menar det. Khabibs beteende med att kasta sitt tandskydd mot McGregors träningspartner Dillon Danis innan han plötsligt hoppar över gallret och får igång slagsmålet utanför buren är självklart oförsvarligt. Hur mycket ont blod som än flutit i förhandssnacket mellan de två som skulle göra upp i buren får det aldrig resultera i en kaosartad fortsättning som kunde blivit helt ohanterlig trots den massiva säkerhetsapparat som fanns på plats.

Vakterna hann inte stoppa Khabib från att hoppa ut ur buren och man hann inte stoppa de som attackerade McGregor inne i buren. Allt gick väldigt fort och frågan är nu vad efterspelet blir?

UFC kan straffa Nurmagomedov genom att helt enkelt ta ifrån honom titeln. Organisationen hade ju garanterat ändå helst sett att McGregor vunnit och nu kan man tvinga fram ett nytt mästarmöte om man överhuvudtaget vill behålla Nurmagomedov i organisationens tjänst.

Dominerade matchen

Nevadas bestämmande idrottsorgan fryste omedelbart Nurmagomedovs gage för matchen medan Conor McGregor fick sina pengar. McGregor ville heller inte att det skulle väckas åtal mot de som attackerade honom i oktogonen efter att de arresterats av polisen.

Khabib Nurmagomedov dominerade matchen med att låsa fast och trycka ned McGregor som aldrig fick igång sin stående offensiv med sin hårda vänster. Kvalitetsmässigt en bra fajt men ganska ensidig fram tills att Nurmagomedov tvingade McGregor att ge upp i fjärde ronden efter att han fått fast irländaren i ett hårt strypgrepp.

En matchbild och ett resultat som man kunde förvänta sig med tanke på Khabibs skicklighet och McGregors långa uppehåll, men ändå en kvalitetsmässigt bra match inför fullsatta kokande läktare.

Om det slutat med det hade det kanske varit slutet på Conor McGregors karriär. The Notorius har råd att pensionera sig även om hans mål är att bli dollarmiljardär innan han fyller 35 om fem år. Nu lutar det nog åt att han fortsätter att jaga miljonerna.

1 av 5 | Foto: Viaplay
Publicerad:

LÄS VIDARE