Michel Tornéus öppnar upp om sin ångest

Berättar i podcast om psykisk ohälsa

Av: Ellinor Åkeson

Publicerad:
Michel Tornéus
Foto: PETER WIXTRÖM
Michel Tornéus

I en nystartad podd pratar Michel Tornéus för första gången öppet om hur hans mående åkt berg- och dalbana under livets gång.

– Pappa försvann när jag var tre. Han har alltid funnits omkring, men om man säger så här: han har varit på många semestrar där man inte får lämna, säger Tornéus och syftar på pappans fängelsevistelser.

Premiäravsnittet av atleterna Irene Ekelund och Thobias Thorwids podcast ”Livet leker – The naked truth” gästas av längdhopparen Michel Tornéus, 32.

I avsnittet avhandlas hela den psykiska ohälsans spektra: fattigdom, mobbning, rasism och ångest.

– Hade jag förstått vad det var hade jag nog pratat om det tidigare, men i och med att jag inte gjorde det tog jag hand om det själv. Jag ville inte tynga någon, säger han i podden, och fortsätter:

– För mig har det alltid varit skygglapparna på, här är mina mål, jobba på dem. Titta inte bakåt, du ska framåt.

Glädjen försvann

Vidare berättar den svenske friidrottsstjärnan om vad det innebar för honom och hans sambo rent känslomässigt att bygga familj och karriär samtidigt.

– Det tog lång tid att anpassa mig. Vi hade så länge haft vårt eget så länge, där vi kunnat vara egoistiska och helt plötsligt kommer det in någon annan som ska vara prio ett. Med det kom tankar som ”nu måste jag verkligen prestera och tjäna pengar på riktigt på det här”. Hela 2014 var väldigt svårt för mig, jag tappade glädjen till idrotten eftersom jag var så fokuserad på att allting behövde lösa sig. Förut hade jag gått på banan och tävlat för att jag tyckte att det var kul.

Tornéus finns inte med på startlistan inför inomhus-EM men har siktet inställt på OS i Tokyo 2020, och det som en slutdestination på sin längdhopparkarriär.

Inomhus-EM i friidrott äger rum mellan den 1 och 3 mars i Emirates Arena i Glasgow. Sverige ställer upp med flertalet medaljkandidater, däribland Irene Ekelund.

Publicerad:

LÄS VIDARE