Förslaget: Låt Norge betala

Publicerad 2015-10-02

Norskt i täten är en vanlig syn i skidspåren

Internationella skidförbundet vill med ekonomisk styrning ­minska avstånden mellan längdlandslagen – i klarspråk strypa Norges dominans.

– Jag tror inte att förs­laget leder till att det blir enklare för de andra nationerna utan svårare för Norge, säger svenska stjärnan Marcus Hellner.

Och nu lobbar norrmännen för en annan väg och har enligt Sportbladets uppgifter fått med sig ­nationer som Tyskland, Ryssland och Estland.

Debatten har funnits där ett par säsonger. Den helnorska dominansen i skidspåren har gjort att avståndet mellan de stora nationerna, främst Norge, och de mindre nationerna ökat.

Förödande för sporten, anser många.

I dagarna samlas ledare från nationsförbunden för möten med Internationella skidförbundet (FIS) och på fredag ska FIS-förslaget om hur man ska jämna ut förhållandena mellan de stora och de små diskuteras.

En miljon kronor extra

Enligt FIS-förslaget ska antalet åkare som får ekonomisk ersättning för resor och boende vid världscupen ökas från 30 till 50 (röd grupp), men samtidigt ska det finnas en gräns på fyra åkare från samma förbund.

För framgångsrika Norge skulle det i runda slängar innebära en merkostnad på en miljon norska kronor per år, samtidigt som åkare från de mindre nationerna skulle gynnas ekonomiskt.

För Sveriges del skulle det inte leda till en förändring.

– Det betyder ingenting för oss, säger förbundskapten Rikard Grip som sitter med i FIS:s världscupskommitté.

– Det är Norge som det drabbar. De har många ­åkare i röd grupp. Det slår ekonomiskt och vi måste se till att jämna ut avstånden men det ska inte heller vara fult att vara bra, säger längdchef Johan Sares som också deltar på mötet i Zürich.

Stjärnan Marcus Hellner tror inte att åkarna i toppen kommer att märka av begränsningen oavsett, men han betonar att det är bra att man ser över situationen.

”Bredda sporten”

– Det innebär att man gör det svårare för Norge rent ekonomiskt. På kort sikt påverkar det inte så mycket mer än att de får betala mer för sina åkare som är ute. Det kanske finns andra sätt. Man ska alltid försöka bredda sporten. Sen är längd­sporten smal. Så är det ju. Det är väl störst intresse i Norge och Sverige.

Samtidigt finns det ett norskt förslag som ska ­bearbetas och enligt Sportbladets uppgifter finns det flera (mindre) skidförbund som kommer att hänga på det förslaget. Hela frågan kan leda så långt som en ­omröstning. En rekommendation ska sedan vidare klubbas igenom på högre instans.

– I Norges förslag handlar det mer om att skära ner extraplatserna som finns i världscupen, säger Rikard Grip.

Vilken sida som Rikard Grip och Johan Sares ställer sig på då avslöjar de inte.

– Politik..., säger Grip med ett leende.