Skräckhistorien: Fick i sig råttgift

Stängdes av för dopning: ”Trodde livet var över”

Av: Andreas Käck

Publicerad:

PORTRUSH. Råttgift, betablockerare och en tvåårig dopningsavstängning.

Major-debutanten Christiaan Bezuidenhout, 25, har ett mörkt förflutet.

– Jag trodde att mitt liv var över, säger sydafrikanen.

156 spelare deltar i The Open.

Världsstjärnor som Tiger Woods, Rory McIlroy och Brooks Koepka. Publikfavoriter som Phil Mickelson, Henrik Stenson och Ian Poulter.

Men ett annat namn sticker ut: Christiaan Bezuidenhout, 25.

Sydafrikanen säkrade en biljett till den anrika turneringen genom att vinna Andalucia Masters på Valderrama förra månaden, och återvänder nu till platsen där hans liv kastades omkull totalt.

För det var här, på Royal Portrush, längst upp i Nordirland, som Bezuidenhout fastnade i ett dopningstest och stängdes av från golf i två års tid.

”Bröt ihop totalt”

Året var 2014 och Bezuidenhout hade precis spelade klart brittiska amatörmästerskapen när han ertappades med en förbjuden substans i sin kropp. Det handlade om betablockerare. En receptbelagd medicin som används för att minska blodtryck och ångest. Bezuidenhout hade ätit medicinen i flera års tid och gjorde ingen hemlighet av det; han fyllde till och med i medicinen när han skrev på sina papper inför dopingstestet.

”Men sen ringde pappa mig och berättade att jag blivit avstängd. Jag bröt ihop totalt. Det var hemskt. Det kändes som att mitt liv var över”, har Bezuidenhout skrivit i ett blogginlägg på Europatourens hemsida.

Sydafrikanen överklagade domen och fick avstängningen kortad till nio månader då man kom fram till att han inte använt medicinen i prestationshöjande syfte.

Så … varför använde han den över huvud taget?

Förklaringen får vi om vi backar bandet till sommaren 1996.

”Nära att dö”

Christiaan Bezuidenhout, två år gammal vid tillfället, lekte med några kompisar på gatan hemma i Sydafrika när han fick syn på en coca cola-flaska som han tog upp och började dricka ur.

Problemet? Flaskan innehöll inte läsk.

Den innehöll råttgift.

”Det var ett ögonblick som skulle förändra mitt liv för all framtid. Som ett resultat av min naivitet var jag nära att dö. På sjukhuset pumpade de hela min mage för att få bort allt gift, men giftet hade redan påverkat mitt nervsystem och en av de långvariga effekterna var att jag började stamma. Det, i sin tur, ledde till att jag utvecklade en svår typ av ångest”, skriver Bezuidenhout.

Under hela sin uppväxt har han fått panik av att socialisera med andra människor.

”Jag var rädd för att prata med folk. Jag ville inte svara i telefon, jag drog mig ur saker av rädsla för att vistas i grupp med andra. I junioråldern blev jag skräckslagen av tanken att prata inför stora grupper, något som är obligatoriskt när man vinner golftävlingar”.

”Känns som revansch”

Vid 14 års ålder tog han hjälp av en psykolog.

Det var då han fick betablockerare utskrivna.

”Jag tog dem i sju års tid och det hjälpte mig bli mer självsäker. Jag kunde njuta av livet igen”, skriver han.

Men medicinen skulle alltså leda till en lång avstängning från sporten han älskar att utöva. En avstängning som skedde efter ett dopningstest just här – på Royal Portrush.

När Christiaan Bezuidenhout nu återvänder till platsen, gör han det med skräckblandad förtjusning.

– Jag har väl inte de bästa minnena härifrån… Men det känns lite som en revansch att vara tillbaka här nu, säger han till BBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN