”Största äran som finns”

Mäktig comeback i landslaget av Ekberg när Sverige vann

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

LUND. 6 mål på 6 skott på 21 minuter.

Niclas Ekberg gjorde en mäktig comeback i landslaget efter två år.

– Det är den största äran som finns att spela i landslaget, säger han efter EM-kvalsegern mot Montenegro med 27–24.

Niclas Ekberg tackade för sig i landslaget efter VM i januari 2019.

Men i höstas annonserade Kielstjärnan att han skulle göra comeback.

Sedan tackade han nej.

I stället skulle återkomsten ske till VM i januari.

Då nobbade han igen.

”Otroligt inspirerande”

När förbundskapten Glenn Solberg tog ut truppen till kvällens EM-kval mot Montenegro i Lund och helgens OS-kval i Berlin så var Ekbergs namn med igen och den här gången dök han upp och spelade.

Och som han spelade.

Högersexan presenterade sig direkt med att sätta dit 1–0 efter två minuter.

När Montenegro hade 8–7 efter 13 minuter gjorde Ekberg tre raka mål till 10–8 och sedan tappade aldrig Sverige ledningen i matchen.

När Ekberg gick och satte sig på bänken efter drygt 20 minuter hade han satt sex mål på sex skott.

– Det är den största äran som finns att spela i landslaget. Det har jag sagt många gånger och kommer att säga det igen. Jag är alltid väldigt motiverad när det är landslaget, säger han efter matchen.

Ville du visa alla hur roligt du tycker det är att spela i landslaget, om det nu var någon som tvivlade på det?

– Jag ville fortsätta på det spåret som laget hade i januari (i VM). Jag drogs med i den glädje som de visade på planen då. Jag vet hur engagerad man var där hemma framför teven i och med att alla visade så mycket känslor och glädje.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Många utvisningar

Matchen blev sönderryckt före paus när domarna hittade hela nio utvisningar (varav fyra på Sverige) i en ganska snäll EM-kvalmatch.

Sverige, utan sin försvarsgeneral Max Darj som missade matchen av personliga skäl, hade svårt att hålla skärpan hela vägen i försvaret i första halvlek under de ganska långa, montenegrinska anfallen som oftast avslutades med niometersskott och gästerna kunde behålla kontakten på resultattavlan.

Blågult fortsatte med sin framgångsformel från VM med i princip bara skott från kanten och linjen. Vi räknade till exempel till blott två, svenska niometersskott före paus.

Simic bäst på plan

I mitten av andra halvlek och ställningen 22–20 (där Sverige strax innan hade slarvat bort chansen att rycka till en femmålsledning) var Ekberg tillbaka på planen.

Sverige gjorde ett nytt miniryck till 24–20 men förre Malmö- och Kristianstadsmålvakten Nebojsa Simic, som var planens bästa spelare efter paus, såg till att hålla kvar sitt landslag i matchen med den ena frilägesräddningen efter den andra samtidigt som Mikael Aggefors i Sveriges mål inte tog många skott.

Med 2,5 minuter kvar klev Ekberg fram igen när han, efter att Simic tagit två raka straffkast från Lucas Pellas och Hampuds Wanne, gick fram och drog dit 26–23 på straff och satte sedan spiken i kistan från sjumeterslinjen med 27–24, som också blev slutresultatet.

Är du förste straffskytt nu?

– (Skratt) Vi får se. Säger de till mig att jag ska skjuta så skjuter jag, säger Ekberg.

Efter den sista straffen vände sig Ekberg om och jublade extra mot Simic.

– Han försökte sätta lite press på mig men jag sa att det är lugnt att jag hade gjort detta många gånger. Det var vara bara att göra sin vanliga ritual och sätta dit bollen.

Solberg luftade stora delar av truppen med tanke på att det nu väntar ett mycket viktigt OS-kval med tre matcher på tre dagar (fredag, lördag, söndag). Spelmotorn Jim Gottfridsson gick klart hårdast.

– Det kändes lugnt. Det var en hackig match och man kom inte in något direkt flås. Det kändea lugnt, säger Gottfridsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE