Nu är det Stenmark och Myhrer

Brenning: Dunkade in sitt namn i den svenska skidhistorien

PYEONGCHANG. Ingemar Stenmark och André Myhrer.

Det säger väl allt?

I 35 år har han förberett sig. I fyra år har han otåligt och irriterat väntat. Till sist stod bara en norrman mellan André Myhrer och platsen i den svenska skidhistorien.

Bara fyra svenska herrar hade innan torsdagen tagit en alpin OS-medalj. Endast en hade vunnit guld.

När ledaren efter första åket i torsdagens OS-slalom Henrik Kristoffersen gjorde en hel cirkel i backen i Sydkorea fullbordade han även André Myhrers karriärscirkel.

Ingemar Stenmark och André Myhrer. Det är i den unika klubben 35-åringen nu tar plats. Det är med den vördnad hans namn i fortsättningen måste nämnas.

Bestämde sig efter ilskan i Sotji

”Jag är Sveriges näste storstjärna i alpint”. Det var så André Myhrer själv formade sitt kommande öde efter genombrottet i Beaver Creek i december 2004. Han hade då med startnummer 56 kört sig till en sensationell femteplats i världscupen, den bästa svenska placeringen i en herrslalomtävling sedan 1997, men 21-åringen var inte nöjd.

– Jag är inte det innan jag står högst upp på prispallen. Så är det. Jag vet inte om första segern kommer redan i år, men den kommer, det är jag övertygad om, sa han.

Stenmark efter dubbla gulden i OS 1980.

Första världscupsegern kom i december 2006 och sedan dess har Myhrer vunnit ytterligare sju men det är ändå inte där skidhistoria skrivs. Det är trots allt i mästerskapen de riktiga avtrycken görs. Det är i OS legender skapas.

André Myhrer kom fyra i OS i Turin 2006 och tog ett brons vid spelen i Vancouver 2010. I Sotji för fyra år sedan kom sedan möjligheten att på allvar kröna karriären. Myhrer låg tvåa efter det första åket men körde ur i andra och rasade efter tävlingen mot banbyggarna.

– Efter Sotji var det vissa saker som hände och det var tufft för mig. Men då gav jag mig också den på att jag skulle stå där om fyra år, säger 35-åringen nu.

På vägen har André Myhrer samtidigt mött en ny motståndare lika tuff som de mest färgade banbyggarna och de allra tuffaste konkurrenterna. Ryggen. Inför VM förra året isolerade sig veteranen i Åre med ett skräddarsytt minut för minut-program för att överhuvudtaget kunna tävla.

Strategin handlade om att träna rätt snarare än att träna mest. En läxa Myhrer faktiskt fick av Ingemar Stenmark i egen hög person efter segern i den totala slalomcupen 2011/12.

– Lyssna inte om tränaren säger ”träna mera”. Det hjälper inte. Har du tappat känslan kan du inte med våld träna den tillbaka, sa Stenmark.

Det slutade med ett lagbrons i VM.

Dunkat in sitt namn i skidhistorien

Inför spelen i Sydkorea har upplägget till stora delar kopierats och den svenska lagledningen strök i sista stund också ett förberedande träningsläger för att ge åkarna ännu mer tid att testa snön och materialet på plats i OS-backarna. Allt har handlat om Sydkorea, allt har handlat om OS och det var på torsdagen allt skulle stämma.

Under dagen har de svenska ledarna haft stränga order om att i all kommunikation bara fokusera på en seger. ”Hur gör vi för att vinna” och ”vad kan vi förändra för att vinna” var allt som fick diskuteras. Ingenting om medaljer. Ingenting om hedrande andraplatser.

Sedan var allt upp till André Myhrer att under några minuter sammanfatta fyra års jobb och ett 35 år långt skidliv. Han gjorde det med ett modigt andraåk. Han gjorde det med en rasande satsning. Han gjorde det.

När vinden nu börjat piska snö mot de tappra åskådare som fortfarande står kvar i publiken vandrar André Myhrer tillbaka ut i målområdet och fram till den enda plats i världen som betydde något för den 21-årige drömmaren han för så länge sedan var. Innan 35-åringen kliver högst upp på prispallen dunkar han nävarna hårt i träet.

Nu står han där intrasslad i den svenska flaggan. Nu har han vunnit OS-guld. Nu har han dunkat in sitt namn i den svenska skidhistorien.

Ingemar Stenmark och André Myhrer. Smaka på det.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren