Kan nå rekordet – som han inte vill veta av

Publicerad:
Lewis Hamilton.
Foto: Antonin Vincent / TT NYHETSBYRÅN
Lewis Hamilton.

SPORTBLADET

I morgon kan Lewis Hamilton tangera Michael Schumachers rekord – men det vägrar han att ens fundera över.

– Jag förstår inte varför jag ska göra det, säger han.

– Jag fokuserar bara på en sak. Att vinna.

Gör han det på söndag säkrar han sin fjärde VM-titel på lika många år, hans sjunde totalt. Lewis Hamilton har sedan han debuterade i F1 år 2007 vunnit race varje år. Han inledde sin karriär med en pallplats i debuten, något som är väldigt få förare förunnat. Han fortsatte med att vinna sitt första race under sin första säsong och slogs om VM-titeln fram till säsongens sista race, men fick till slut se sig slagen av Ferraris Kimi Räikkönen. Den unge britten klarade inte pressen och finländaren tog in 17 poäng på de två avslutande tävlingarna.

– Jag kommer ihåg pressen jag hade på mig då. Jag behövde inte ha den. Hade jag vetat då, allt det jag vet i dag, hade jag vunnit den VM-titeln rätt enkelt, säger han under presskonferensen till Turkiets GP.

Hamilton gjorde ett ödesdigert misstag i Kina, där han för första gången bröt ett F1-lopp, och följde upp det med en dålig start i säsongsfinalen i Brasilien.

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Sedan dess har jag lärt mig att jag inte ska sätta någon onödig press på mig själv.

En seger ger en VM-titel

Inför årets 14:e VM-deltävling har han ett övertag på 85 poäng. Behåller han det, eller tappar max sju poäng på kollegan Valtteri Bottas, tangerar han Michael Schumachers rekord på sju VM-titlar.

Detta trots att då tre lopp återstår av säsongen.

– Jag måste inte göra allt på en helg, inte lösa allt på en dag. Jag ser det som ytterligare ett lopp och jag måste förbereda mig precis på samma sätt som jag har gjort tidigare. Det finns ingen anledning att laga någonting som inte är trasigt, förklarar Hamilton.

Tangerar Schumachers rekord

35-åringen från Storbritannien har dominerat säsongen 2020, vunnit nio deltävlingar, och gått om Michael Schumacher som den mest segerrika föraren i F1-historien (93 GP-segrar).

Ändå funderar han inte på vad en sjunde VM-titel skulle betyda.

– Du vet ju aldrig vad som händer, jag fokuserar aldrig på tänk om. Jag fokuserar på att göra allt på samma sätt som jag har gjort tidigare och på att försöka leverera samma sak som jag har levererat tidigare under den här säsongen.

Gör han det är drömgränsen ett faktum. En seger i Turkiets GP betyder att Lewis Hamilton är världsmästare i Formel 1.

För sjunde gången sedan 2008.

Annas Motor - veckans snackisar 14 november 2020

Pole position:

Lewis Hamilton

Den sjunde VM-titeln är nära. Har han 78 poängs försprång på Valtteri Bottas efter morgondagens GP i Turkiet tangerar han Michael Schumachers rekord. Just nu har Hamilton en ledning på 85 poäng.

2) Joan Mir

I helgen har han chansen att vinna sin första VM-titel i motoGP, det räcker med en pallplats för att bli världsmästare 2020.

3) Antonio Lindbäck

35-åringen avslutar karriären och han fick göra det genom att vinna sitt första SM-guld i speedway tillsammans med moderklubben Masarna. Även Jonas Davidsson har meddelat att han lägger ner karriären.

4) Rally Sweden

Det ryktras om att Luleå, Boden, Piteå och Kalix är beredda att satsa upp till tio miljoner om året för att flytta rallyt mot norr från och med 2022. Det skulle säkerligen de finska rallyfansen uppskatta, däremot inte de norska som är trogna besökare när rallyt avgörs i Värmland och får en längre resa.

5) Valentino Rossi

I tisdags testades han återigen positivt för COVID-19, men testerna under onsdagen och torsdagen var negativa. Därför kan doktorn köra helgens tävling i spanska Valencia.

6) Helio Castroneves

Meyer Shank Racing satsar på ytterligare en bil i IndyCar och den trefaldige vinnaren av Indy 500 gör comeback. Han ska köra sex lopp under kommande säsong. I år har han kört två lopp för McLaren SP samt IMSA för Penske.

7) Andrea Dovizioso

MotoGP-föraren planerar för en paus 2021, men nu ryktas det om att han hoppas på att ersätta Marquez om dennes rehabilitering dröjer ytterligare.

8) Fernando Alonso

Spanjoren fortsätter att testa inför F1-comebacken. Den 15 och 16 november testar han i Abu Dhabi, bilen är från 2018 och vilket håller sig inom reglementet.

9) SM i rally

Premiären i Boden flyttas fram, från 7–8 januari till den 26–27 februari. Anledningen är pandemin.

10) Carl Johan Bjerkert

Den 46-årige smålänningen är ny förbundskapten för Sveriges landslag i enduro. Han är en profil inom mc-sporten, har under 30 år tävlat internationellt i motorcross, enduro och rally på mc. Bland annat körde han Rally Dakar 2020.

Motorstopp

Marc Marquez

Den regerande världsmästaren i motoGP kommer inte att göra någon comeback innan 2021 och det pratas om att comebacken kan dröja en bit in på nästa säsong.

Publicerad:

LÄS VIDARE