Sjödin: ”De riktar mobbningen mot Sun Yang”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

GWANGJU. Simon Sjödin, 32, vill prata klarspråk.

Ge er gärna på de ansvariga – men låt Sun Yang vara i fred.

– Jag hatar mobbning. Det är det värsta jag vet, säger svensken.

Loppet är lättglömt. Inför sitt sista långbane-VM hade Simon Sjödin noterat 1.59,75 på 200 meter medley, men på VM:s försök var han nästan en sekund långsammare (2.00,67) och på plats 21.

– Det var verkligen inte det här jag kom till Sydkorea för att göra. Ett riktigt bakslag, säger han och skakar besviket på huvudet.

Sedan ger han sin syn på VM:s stora kontrovers. Kinesen Sun Yang riskerar livstidsavstängning för dopning – men först efter mästerskapet. Än är inget bevisat och frisimsstjärnan står fri att tävla. Han har vunnit två guld hittills, båda gångerna har andra medaljörer protesterat under prisceremonin.

1 av 3 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Simon Sjödin

”All heder till honom”

Britten Duncan Scott var senast. Den här morgonen simmade han, och tog sig vidare, på 200 meter medley.

– Vi gav honom en klapp i callroom och sa att det var bra att du stod upp. Vi är med dig. Jag tror att hälften av alla därinne gjorde det. Det är viktigt att vi simmare är enade, säger Sjödin.

Vad hade du gjort på en prisceremoni där Sun Yang var med?

– Jag hade bara varit i chock om jag varit på prisceremonin. Men om jag gjort det tror jag inte att jag hade tagit ett sånt ställningstagande. Hade jag tagit medalj hade jag stått och njutit och tänkt på mig själv och på Sverige. Jag hade tagit fajten på ett annat sätt. Men all heder till vad han gjorde.

Sedan förtydligar Sjödin sin ståndpunkt. En protest är okej om den inte uteslutande riktas mot personen Yang utan mot exempelvis mot internationella förbundet Finas tandlösa agerande. Direkt klandervärt är direkta påhopp på den 27-årige kinesen.

”De behöver en föryngring”

– Sun Yang är här för att han får tävla. Det är inte honom man ska skylla på. Man måste skilja på sak och person. Sun Yang gör det han får. Det är de högre instanserna man ska attackera: Fina, IOK och Wada, säger Sjödin och fortsätter:

– Det är riktigt tråkigt att Sun Yang inte är den enda som är dopad här. Men de riktar mobbningen mot Sun Yang. Jag hatar mobbning. Det är det värsta jag vet. I den aspekten tycker jag att det är fruktansvärt att de riktar den så i stället för att stå upp mot alla som är dopade.

Vad han tycker om Fina?

– Ska sponsorer pumpa in pengar i Fina måste de garantera att det är rent spel. De är under press, helt klart, och behöver en föryngring.

Ungraren Laszlo Cseh hade försökens snabbaste tid, 1.57,79.

Publicerad:

LÄS VIDARE