Stort tillslag i Stockholm mot matchfixning i tennis

Publicerad:
Uppdaterad:
Fem personer har anhållits misstänkta för matchfixning inom tennis. Genrebild.
Foto: Adam Ihse/TT
Fem personer har anhållits misstänkta för matchfixning inom tennis. Genrebild.

SPORTBLADET

Polisen har gjort ett tillslag på onsdagsmorgonen på flera adresser.

Fem personer är anhållna misstänkta för matchfixning inom tennis.

Enligt uppgifter till Sportbladet är aktiva svenska tennisspelare inblandade.

I samband med tillslaget i Stockholmsområdet anhölls fem personer. Det genomfördes även husrannsakan på flera adresser.

Nationella anti-korruptionsgruppen inom Noa, nationella operativa avdelningen, uppger att det handlar det om stora summor pengar.

Källor till Sportbladet säger att det funnits internationellt samarbete i utredningen och att svenska medborgare som är aktiva tennisspelare inblandade.

Expressen skriver att en av de fem anhållna är en aktiv svensk tennisspelare. De övriga ska vara fyra män, varav en av dem är en tidigare aktiv tennisspelare.

”För jävligt och skitbra”

Förundersökningen fortsätter nu med förhör med ett antal personer.

– Vi har ännu inte fått någon information om det här fallet. Vi är medvetna om att tennisen är utsatt och sårbar för matchfixning, vi jobbar intensivt och medverkar för att motverka problemen. Den spontana reaktionen är att det för jävligt och skitbra, det är tråkigt att det förekommer men välkommet att det upptäcks, säger Niklas Fjeldstad som är landslagsansvarig och jobbar med frågorna på Svenska Tennisförbundet.

Organiserad brottslighet

Polisen skriver i ett pressmeddelande att matchfixning är ett allvarligt problem och det finns i vissa fall kopplingar till den organiserade brottsligheten.

– Vi kan se att samtliga idrotter riskerar att drabbas av matchfixning, vi arbetar intensivt mot detta genom bland annat förebyggande insatser och samverkan på flera olika nivåer för att komma åt problemet, säger Stefan Erkensjö hos Noa.

Nyligen väcktes även åtal i ett matchfixningsärende i Göteborg som också handlade om tennis. I det ärendet är två personer misstänkta, men det rör mindre summor pengar.

Publicerad:

LÄS VIDARE