IOK har ingen plan B för Pyeongchang-OS

Publicerad 2017-09-13

Thomas Bach under IOK-kongressen i Peru.

Oroligheterna på den koreanska halvön har fått många att bekymra sig inför OS.

Men några planer på att flytta tävlingarna finns inte, enligt IOK.

– Vi vet hur labil situationen fortsätter att vara, men att prata om olika scenarier för vinter-OS skulle ge ett felaktigt budskap, säger ordföranden Thomas Bach.

Situationen på den koreanska halvön är fortsatt spänd efter den senaste tidens provsprängningar av kärnvapen.

Sydkorea har bland annat släppt åtta bomber i ett testområde i provinsen Gangwon där OS avgörs.

– Det är klart att det är lite otäckt, men inget jag fokuserar på. Vi följer rekommendationerna från SOK och vår säkerhetspolis och litar på den informationen, har Rikard Grönborg, förbundskapten i Tre Kronor, tidigare sagt.

”Vill inte vara där”

Andra har uttryckt större rädsla inför oroligheterna.

– Jag börjar känna mig uppskakad och rädd. Jag vill inte vara där, sa Kanal 5-profilen Tommy Åström, medan norska skidstjärnan Marit Björgen har ifrågasatt om det ens kommer bli något OS.

– Jag tror inte att de skickar dit oss om det är oroligt. Rädslan är mer om det blir ett OS eller inte. Jag hoppas att raketerna går över oss, sa 37-åringen.

Nu säger ordföranden i IOK (Internationella olympiska kommittén), Thomas Bach, å ena sidan att det inte finns några hot mot säkerheten kring OS i Pyeongchang.

Å andra sidan säger tysken att IOK följer utvecklingen på den koreanska halvön, med den upptrappade spänningen mellan Nordkorea och övriga världen, noga.

”Skulle underminera arbetet”

– Vi vet hur labil situationen fortsätter att vara, säger Bach i samband med IOK:s kongress i Lima i Peru.

Vinter-OS går i Sydkorea i februari, bara 80 kilometer från den nordkoreanska gränsen. Men även om spänningen på Koreahalvön trappas upp ytterligare kommer inte OS att flyttas.

– Att prata om olika scenarier för vinter-OS skulle ge ett felaktigt budskap. Det skulle vara ett budskap mot vår egen tro på fred och diplomati och skulle underminera arbetet för dem som jobbar för en diplomatisk lösning för att bevara freden på Koreahalvön, säger Bach.