Kollapsade på upploppet – dog

Uppdaterad 2012-04-25 | Publicerad 2012-04-24

Tragiskt dödsfall under London Maraton

Claire Squires, 30, hade bara ett stenkast kvar till mållinjen på London Maraton när hon plötsligt föll ihop – och dog.

Igår gick London Maraton av stapeln för trettioandra gången sedan starten 1981. En dryg kilometer från mållinjen kollapsade den 30-åriga frisören Claire Squires från engelska Leicestershire. En kort stund senare avled hon.

Sprang för välgörenhet

Innan loppet hade Claire Squires, som även har bestigit Kilimanjaro, samlat in drygt 500 pund till den brittiska välgörenhetsorganisationen Samaritans, som bland annat stöttar människor med självmordstankar. Sedan nyheten om hennes död publicerades har siffran skjutit i höjden. På tisdagen vid 13.00 svensk tid hade beloppet överstigit 340 000 pund.

En talesperson för London Maraton gick under måndagen ut och uttryckte sin "djupaste sympati" med den avlidnas familj.

Ovanligt med dödsfall

– Risken för dödsfall när man är fysiskt aktiv är något förhöjd om man har medfödda hjärtfel, men totalt sett så är den skyddande effekten av att vara fysiskt aktiv mycket större. Det ska man inte glömma bort, säger Örjan Ekblom, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Mats Börjesson är hjärtläkare på Karolinska institutet och specialiserad på idrott. Han säger att plötsliga dödsfall bland unga idrottsutövare nästan alltid beror på medfödda hjärtfel, ofta okända.

– Men det är enstaka individer vi pratar om. Friska människor ska ju inte kollapsa och dö, i normalfallet, säger han.

Elitidrottare screenas

Sedan några år tillbaka uppmanas alla svenska elitidrottare över 16 år att genomgå en så kallad screening, för att upptäckta dolda hjärtfel.

– När det gäller motionsidrottare finns inga sådana rekommendationer. Det anses inte vara rätt väg att gå, man vill ju att så många som möjligt ska röra på sig. Men från europeiskt hjärtläkarhåll har det föreslagits att de lite äldre som ska springa maraton får ett frågeformulär vid anmälan, där man frågar om symptom, mediciner och så vidare. I Berlin Maraton jobbar man så, hur det ser ut i London vet jag inte, säger Mats Börjesson.

Basketspelare i riskzonen

Örjan Ekblom understryker att det inte är särskilt vanligt med dödsfall vid just långdistanslöpning.

– Generellt sett är det lyckligtvis väldigt ovanligt. Är det några som är överrepresenterade så är det skidåkare, det är ofta kallt och man jobbar med hela kroppen. Det tycks också vara vanligare inom basket. Många basketspelare har ett syndrom som ger långväxthet och stora händer, vilket verkar vara behäftat med en ökad risk att avlida vid fysisk ansträngning. Men det är bara en hypotes och inget som är belagt, säger han.