Erik Niva

Erik Niva kan bli "Årets stilist"

Av: 

Jonathan Berntsson

SPORTBLADET

"Både roligt och hedrande"

Erik Niva kan belönas med ännu en utmärkelse.

Sportbladets profil är en av tre nominerade till tidningen Journalistens pris "Årets stilist".

– Det är både roligt och hedrande, säger Niva.

Sportbladets Erik Niva har genom åren fått flera fina priser och utmärkelser.

Nu kan han utses till "Årets stilist" av tidningen Journalisten. Priset har delats ut två gånger tidigare, en gång till Aftonbladets Carina Bergfeldt.

"Förmår använda språkets möjligheter"

Enligt kriterierna går det till "en journalist och annan publicist som i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressande och små förhållanden".

De nominerade den här gången är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka, Dagens Nyheters Björn af Kleen – och Sportbladets Erik Niva.

– Det är både roligt och hedrande, inte minst med tanke på sällskapet. Andreas Cervenka har begripliggjort ekonomijournalistiken och Björn af Kleen har revitaliserat textreportaget, så jag värdesätter att nämnas i det sammanhanget, säger Erik Niva.

"Lägger stor vikt vid det"

I motiveringen står bland annat att: ”Erik Niva kombinerar fotbollens fackspråk, matchanalysens redovisningskrav, övergripande samhällsperspektiv och ett starkt personligt engagemang."

– Jag har aldrig sett mig själv som den sortens stilist som ägnar sig åt hisnande formuleringsexperiment eller odlar fram blomstrande formuleringar – däremot lägger jag konsekvent väldigt stor vikt vid att mejsla fram berättelsens kärna. Där finns mina stilistiska ambitioner, säger Niva.

"Viktigt att hitta glädjen"

Hur har du utvecklat din stilistik med åren?

– Mer än något annat har jag anpassat den för olika format och medier. Numera är inte min stilistik knuten till det långt skrivna reportaget, utan nu är det lika vanligt att jag behöver paketera en historia på femtio podcastminuter eller trettio tv-sekunder. Det innebär både en utmaning och en utveckling.

Du har fått många individuella utmärkelser, vad betyder sådana för dig?

– Det är alltid roligt att uppmärksammas, tveklöst, men min syn på både journalistiken, fotbollen och livet utgår ifrån att det är betydligt viktigare att hitta glädjen i de dagar då det inte delas ut priser än i de dagar då de fördelas.

Vinnaren utses i mitten av juni.

Läs mer om de nominerade här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Erik Niva

Carina Bergfeldt

Björn af Kleen

Andreas Cervenka