VM-krönikorna var bättre – och kåtare – förr

Marcus Leifbys nyhetsbrev vecka 18

Publicerad 2023-05-05

Sedan 1978 har SVT gjort en VM-krönika efter en VM-turnering i fotboll. Jag har sett dem alla, hundra gånger om, och det är tydligt hur VM-krönikans ställning som journalistisk produkt har dalat på SVT.


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!


VM-krönikornas anmoder, den från 1978 där ”Ungern blev sparven i tranedansen”, leddes av Bo Hansson, Ove Kindvall och Tommy Engstrand i ljust, ljust, ljust bruna kostymer.

Den var två timmar lång och mest en kavalkad i matcher, mål och neddragna fotbollsstrumpor, någon rejäl analys av att mästerskapet hölls i diktaturen Argentina gjordes inte men krönikan bör också bedömas utifrån tidsandan och medielandskapet då den skapades.

1978 fanns det två tv-kanaler i Sverige, tungt fokus låg på tjeckisk dockteater och nyheter, direktsänd fotboll var inte vardagsmat.

VM-krönikorna var matiga på 80-talet, kritiska i början av 90-talet, Albert Svanberg och Dennis Videmyr stöpte om krönikans form helt när de började med sina berättelser, 1994 och 1998 anses av många som de två bästa. Från 2002 och framåt har krönikorna successivt blivit sämre. VM-krönikan har som modell förlorat mycket av sin mystik och funktion. Ingen behöver längre sitta och vänta ett halvår på att få återuppleva ett straffavgörande, allt finns tillgängligt några tumtryck bort.

VM i Qatar var det mest omtalade mästerskapet i historien, det borde finnas oändligt mycket att diskutera, förklara, fördjupa så här ett halvår senare, men för att göra det ambitiöst krävs resurser och det verkar inte finnas på SVT. Om det inte har med Vasaloppet att göra. Så krönikorna nuförtiden är tillbaka i kavalkad-fåran.

VM-krönikan 1978

I VM 2022-krönikan intervjuar en journalist en journalist om regnbågsbindlar, migrantarbetare, Gianni Infantino och Iran-frågan och det blir inte mycket vettigt sagt alls utöver det vi redan kände till. Journalisten som intervjuas är Tariq Panja, en ”idrottskorrespondent” på New York Times, som säger det förväntade och lyckas inte alls tränga in i de stora, politiska frågorna som präglade VM. Men han jobbar ju på New York Times, och det borde räcka, tänkte säkert någon trött redaktör. ”Om vi återupprepar allt fast på engelska, då kanske det känns nytt”.

Det är märkligt att SVT-sporten, som betalade stora summor pengar för att få bevaka fotbolls-VM i en månad, som skickade en skock journalister till Qatar för att rapportera, inte har en egen röst som kan ta sig an eller är tillräckligt intresserad av den här sortens frågor och samtal. VM-krönikan är en timme teve, men också ett timmeslång underbetyg av hela redaktionen. Man kan nästan se en ansvarig chef lämna sitt inglasade kontor, blicka ut över redaktionen, och tyst för sig själv säga: ”Nej, vi får be någon på New York Times prata om VM”. 

Förr om åren hade det förstås aldrig varit aktuellt att fråga någon annan, det fanns en trygghet och självkänsla på redaktionen som verkar bortblåst. Bo Hansson har väl aldrig pratat med någon annan journalist (jo, ”Strogge” en gång i en radiohytt på Råsunda, men det var första och sista gången) eller frågat någon om något, Arne Hegerfors litade på sin egen insikt och instinkt, Jane Björck och Albert Svanberg kunde berätta, utforska och utveckla på egen hand. 

I VM 90-krönikan finns en sekvens där en spelare i Kamerun förtjusas av SVT-reportern Kristina Kappelin som kämpar för att få till en seriös intervju. Den är oförglömlig. Ställs den typen av berättelser mot en ganska oengagerad journalist från New York Times som förmodligen inte har en aning om vilken tv-kanal han pratar med är valet enkelt.

Jag föredrar en kåt kamerunier.

Veckans tips

Under pandemin lade jag 14,5 timme på att se om alla VM-krönikor från 1978 – här är betygen.

I förra veckan gick Radiosportens Dag ”Dagge” Malmqvist i pension (1998 bevakade han Danmark i VM i bar överkropp) och några minuter av hans oändligt långa, men ändå på tok för korta, karriär sammanfattas här.

VM-krönikan kan ni för övrigt se i SVT Play, även om gammalt VHS-band är att föredra.

VM 90-krönikan finns på just gammalt VHS-band här.

/Marcus Leifby


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!