Här är de 10 hetaste motorsvenskarna 2020

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT / BILDBYRÅN

2019 gav Sverige ytterligare en världsmästare inom motorsport.

Men det var långt i från den enda svenska framgången under det gångna året och inför 2020 finns det nya stora möjligheter för svensk motorsport att glänsa.

Vad sägs om två svenskar i ett av IndyCars bästa team? En svensk i supersport-VM, två i VM i motocross och de svenska bröderna som redan i år slogs om VM-titeln i rallycross.

Sportbladet säger gott nytt motorsport år – med listan på nyårets hetaste blågula stjärnor.

Pole position

Timmy Hansen

För fjärde året i rad har Sverige en världsmästare i rallycross. Inget annat land är i närheten av de meriterna i den grenen. Timmy Hansen vann 2019 efter en rafflande duell med bland annat lillebror Kevin mycket talar för att de två slåss om VM-segern även 2020.

2) Felix Rosenqvist

VI visste att han var en stor talang, men Felix Rosenqvist gjorde ingen besviken under sin första säsong i IndyCar. Han var årets bästa nykomling och sexa totalt i mästerskapet. Nu är målet inför 2020 ännu högre satt och för att lyckas krävs att han förbättrar sin körning på ovalerna.

3) Fredrik Lindgren

I flera år har han tillhört toppen, 2018 var han trea i VM, 2019 fyra. Vad lyckas 35-årige Lindgren med 2020? Motivationen finns där, nu handlar det om att höja både den högsta och dem lägsta nivå.

4) Thed Björk

Björk fyller 40 2020, men fortsätter att vara en av världens bästa racerförare. Under sin debutsäsong för Lynk & Co tog han en fjärdeplats i det världsomspännande standardvagnsmästerskapet WTCR, men han har två år kvar på kontraktet och efter VM-titeln i WTCC 2017 satsar han på två titlar till.

5) Marcus Ericsson

Efter tunga år i Formel 1 fick Marcus Ericsson äntligen kliva upp på en pallplats igen. Andraplatsen i Detroit var höjdpunkten på en debutsäsong med mycket strul. Näsyta år ser det dock betydligt bättre ut när han blir teamkollega till Felix Rosenqvist i toppteamet Chipp Ganassi Racing.

6) Johan Kristoffersson

Efter två VM-titlar i rallycross lämnade han mästerskapet för WTCR. Han avslutade säsongen med en seger - och som bästa nykomling. Ändå var banracing inte riktigt hans grej och 2020 väntar en satsning på rally-VM i en av WRC:s klasser. En mycket kompetent förare som fortsätter att skriva sin framgångssaga.

7) Christoffer Bergman

Framgångar i roadracingens långslopps-VM, EWC har gett 29-åringen en plats i FIM supersport VM 2020. Han får en plats i det polska VM-teamet Wójcik Racing Team, ett officiellt Yamaha team med teknisk hjälp från Yamaha Europa och Yamaha Polen.

8) Rasmus Lindh

Han är framtiden för svensk formelsport och han satsar på en karriär i USA. 18-åringe Lindh var tvåa i sitt mästerskap 2018, bytte serie till 2019 och slogs om den titeln med. Till 2020 väntar Indy Lights och förhoppningen är att bli tredje svensk i IndyCar 2021!

9) Anton Gole

Bäste svensk i VM i motocross 2019 och det blir en ny satsning med en hel säsong även 2020. Återigen tillsammans med JWR som bytt till Honda. Även Jonathan Bengtsson är klar för en förarplats i MXGP, tillsammans med 62 MotoSport.

10) Tom Kristensson

Det blev till slut en andraplats i junior-VM i rally, JWRC, men till nästa år fortsätter satsningen tillsammans med erfarne Joakim Sjöberg som kartläsare. För Dennis Rådström, trea i JWRC blir det en satsning på junir-EM 2020.

Motorstopp

Joel Eriksson

Eriksson var otroligt duktig i formelbilsklasserna och hade möjligheter att ta sig till Formel 2 och öppna vägen för F1. Istället valde han ett fabrikskontrakt med BMW i DTM. Han fick två år, det blev en seger och två pallplatser. Inför 2020 har han sorterats bort av den tyska biltillverkaren vilket gör att det inte lär bli någon svensk förare på Anderstorp när DTM gästar den svenska banan.

Publicerad:

LÄS VIDARE