Sverige trea i stafetten efter spurtstrid

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det fick avgöras med hjälp av målfoto.

Men Maja Dahlqvist fixade en pallplats till Sverige efter att ha spurtat ner ryskan på upploppet.

– Jag var lite rädd att hon skulle vika in till vänster, säger Dahlqvist.

I den senaste stafetten i världscupen slutade Sverige trea med flera debutanter i laget. I Lahtis saknades också flera toppåkare, bland andra Ebba Andersson som åkte till U23-VM direkt efter gårdagens lopp. Men Charlotte Kalla och Frida Karlsson gav Sverige en bra start.

Kalla växlade över till Karlsson som trea, fem sekunder efter ledande Finland. Karlsson gjorde en stark sträcka och Sverige kunde gå ut med Finland på tredjesträckan, fem sekunder före Norge.

Men Therese Johaug hämtade in avståndet direkt. Svenska debutanten Rebecca Öhrn hade ingen chans att hänga på och fick försöka hålla avståndet ner till Ryssland som gick ut 30 sekunder efter på fjärdeplatsen.

Föll på sistasträckan

Johaug avgjorde stafetten på tredjesträckan och Heidi Weng kunde gå ut i ledning med 30 sekunder ner till Finland.

Det blev dock en duell om tredjeplatsen. Ryssland kom ikapp Sverige vilket innebar att Maja Dahlqvist fick gå ut med Yana Kirpichenko. Även Tyskland hakade på i kampen.

Men efter att Sofie Krehl ramlat stod striden mellan Sverige och Ryssland. Dahlqvist bet sig fast i rygg på ryskan och spurtade hem pallplatsen på upploppet.

Men det var med minsta möjliga marginal. Det krävdes målfoto för att skilja åkarna åt, men Dahlqvist var först över linjen.

– Det blev lite tajtare än jag hade tänkt mig. Det blev för långt att ta ytterkurva och jag fick satsa allt på ett kort. Det var tur att upploppet inte var kortare, säger Dahlqvist.

”Var lite rädd”

Ryskan var väldigt besviken efter missen och satte sig ner i målfållan i tårar.

– Maja är ju suverän i sprint, men ryskan väljer att gå till höger och ge Maja Dahlqvist plats och serverar väl egentligen tredjeplatsen till Sverige. Jag tror inte att de ryska ledarna är jättenöjda, säger NRK:s expert Fredrik Aukland.

Dahlqvist tror dock inte att det hade spelat någon roll.

– Jag var lite rädd att hon skulle vika in till vänster och trodde att hon skulle göra det. Jag var beredd på att det utanför, men om hon tagit det jag tog tror jag hade haft ännu bättre fart, säger hon.

Maja Dahlqvist spurtade ner Ryssland.
Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Maja Dahlqvist spurtade ner Ryssland.
Publicerad:

LÄS VIDARE