Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Det blir en tung – men inte omöjlig retur

Publicerad:
Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYR≈N

SPORTBLADET

MALMÖ. Målmissar och slarvigt försvarsspel.

Malmö FF får en tung, men inte omöjlig, retur i Champions Leaguekvalet borta mot Vidi.

En seger hade varit så enormt viktig att ha med sig till bortamatchen i Budapest där Vidi kommer att agera med en mycket tydligare offensiv inriktning även om man nu går vidare via en mållös match. På Stadion backade, maskade och kontrade Vidi, men ungrarna vände spelet snabbt och farligt.

Dribblern och målskytten Loic Nego var svårfångad på högerkanten. Stopira sprang snabbt upp från sin vänsterbacksposition och slog hårda farliga inlägg. Ensamme anfallaren Marko Scepovic rörde sig inte så snabbt men ofta rätt för att skapa luckor.

Kändes onödigt

Negos kvittering kändes onödig. Två MFF-försvarare, Behrang Safari och Lasse Nielsen, hade fångat upp honom vid kortlinjen men tappade honom och boll så att han kunde gå in i planen skjuta upp bollen i bortre krysset. Ett mål som kraftigt försämrar Malmös läge inför returen.

Malmö förde större delen av matchen. Skapade några riktigt bra målchanser i första halvlek. Marcus Antonsson fick ett rent friläge där han kom nära målvakten och inte kunde styra bollen i mål. Sen nickade han över på ett bra inlägg från Behrang Safari och var dessutom inblandad i en straffsituation som åtminstone dock inte såg ut som en klar straff.

Men Malmö visade också upp ett tvekande i sitt anfallsspel. Löpningar stannade upp. Anders Christiansen hamnade nästan som en kantspelare och kom varken in i planen eller i spelet. Efter paus plockade Uwe Rösler ut Arnór Ingvi Traustason och satte in Oscar Lewicki vilket gav en bättre balans på mittfältet och som också fick in Anders Christiansen mer i den roll han ska ha på planen.

Christiansens ledningsmål var briljant. En kort passning från Fouad Bachirou. En perfekt överstegsfint och så hade Christiansen skapat sig ett drömläge som han utnyttjade iskallt.

I det läget var Malmö vinnare. Efter Negos kvittering går man in i bortamatchen som förlorare trots det oavgjorda resultatet. Dels är det oerhört tungt att tappa ledningen i en match där man är det bättre laget, dels är den otidsenliga bortamålsfördelen ofta förödande. Tappet är självförvållat med det svaga försvarsspelet i själva situationen och att MFF medvetet eller omedvetet släppte den press man dittills skapat i den andra halvleken.

Kan bli en dyr historia

Visst, gör MFF mål i Ungern är fördelen kvitterad, men Malmö har hela den här säsongen visat att man har svårt för att utnyttja chanser man spelar sig till. Carlos Strandberg kan förhoppningsvis spela nästa vecka. Hans styrkor kan förändra en del på planen genom att sätta en starkare fysisk press mot Vidis försvarslinje.

Rasmus Bengtsson skadades tidigt och ersattes efter 30 minuter av Franz Brorsson. En ändring som skapade oro i det MFF-försvar som fungerat så bra ihop de senaste matcherna. Även om Brorsson inte alls ska kritiseras för sin insats vill Rösler säkert väldigt gärna ha Bengtsson på planen i returen.

Matchen kan också bli en dyr historia för Malmö eftersom en ring kastades in från läktaren efter Vidis kvittering och träffade stjärnan Anel Hadzic i huvudet. Den svajige slovenske domaren Matej Jug lät matchen fortsätta men Uefa kommer säkert inte att se mellan fingrarna på förseelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE