OS-GULD för Tre Kronor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-26

Nicklas Lidström stor matchjälte – äntligen fick han lyckas

Guld-kronorna Vilken fantastisk final på ett fantastiskt vinter-OS för Sverige i Turin.

Äntligen, äntligen fick den 35-årige Detroitbacken lyckas i Tre Kronor. Han valde rätt tillfälle att slå till.

Tio sekunder tog det innan Nicklas Lidström dunkade in 3-2 i tredje perioden och avgjorde OS-finalen mot Finland.

– Jag tänkte bara på att sätta den högt, sade han efter matchen.

Guld Henrik Lundqvist spikade igen i sista perioden. Det bar till OS-guld mot Finland.

Bättre kunde sista perioden inte ha börjat för Tre Kronor. Och bättre kunde den heller inte ha slutat.

Efter Lidströms kanske viktigaste mål i karriären pressade finländarna intensivt. Men en annan matchhjälte, Henrik Lundqvist, lyckades hålla nätet tomt.

Frustration

finländarna pressade, men när det inte blev något mål började det också krypa fram frustration i spelet.

11.50 in i perioden blev Niclas Hävelid utvisad efter en tveksam interference-situation. Selänne var framme och högg framför Henrik Lundqvist. Finländarna slet. Men inget mål kom.

14.39 in i perioden hade Niklas Hagman ett jätteskott när svenskarna bytte bort sig. Men Lundqvist hade stängt för dagen.

Närmast kom Olli Jokinen i slutsekunderna som plockade ner pucken med handen och bara skulle till att lägga in den i mål, när Lundqvist var framme med klubbhandsken och räddade.

Finländarna tog ledningen i första perioden. Men efter en trevande inledning på andra perioden tog Tre Kronor allt mer över befälet i matchen med flera fina skott och chanser: Sedinfemman fick nästan samtliga finska spelare att sätta sig i knät på Niitymäki vid flera tillfällen.

Historia

Det svenska ledningsmålet i andra perioden kom i powerplay: Niklas Kronwall spelade Henrik Zetterberg som spelade tillbaka till Kronwall som med lite tur hittade luckan brevid Niittymaki. 2-1 och Tre Kronor ledde finalen – i en och en halv minut.

15.00 in i perioden svarade finländarna och gjorde 2-2 genom Ville Peltonen.

Avgörandet stod Nicklas Lidström för. Peter Forsberg tog in pucken på vänsterkanten, släppte till Mats Sundin som såg Lidström komma i fart.