Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-25

Svenskar i solglasögon slog Kazakstan

HAPARANDA

17 timmar efter urladdningen mot Ryssland var det VM-match igen.

Då satte bandylandslaget på sig solglasögon och gled ifrån till seger med 10-6 (4-2) mot Kazakstan.

Michael Carlsson gjorde tre mål mot Kazakstan.

- Det var lite svårt att motivera sig, erkänner fyramålsskytten Michael Carlsson efter söndagens segermatch.

Det var en strålande vacker vårvinterdag i Haparanda. Ett par minusgrader, blank is och solsken från en klarblå himmel över Gränsvallen.

För att skydda sig mot den bländande solen spelade flera av svenskarna med solbrillor. Och stundom såg det också ut som det var en dag på stranden - mer sollapande än svett.

Bra i början

Svenskarna blixtrade till i början av halvlekarna. Det stod 2-0 efter fem minuter och 4-1 efter 20 minuter.

I andra halvlek gick Sverige från 4-2 till 9-2 på en knapp kvart. De svenska stjärnorna gjorde lite som det ville mot ett tafatt motståndarförsvar så länge motivationen fanns.

- Kazakstan har inget speciellt bra lag, men individuellt är de ganska skickliga, förklarar Michael Carlsson.

Att de kunde göra sex mål på Sverige säger lite om lagets kapacitet - fast tvåsiffrigt bakåt säger också en del.

- Deras försvar var väl inget vidare, säger Michael Carlsson, vars fyra mål inte på långa vägar är något rekord.

Inte ens personligt rekord.

- Jag gjorde sju mål mot Norge i en landskamp i februari, berättar han.

Kazakstan väntar i semi?

Och det är just med Norge som Kazakstan kämpar för att eventuellt kunna nå en semifinal. Favorittrion Sverige, Ryssland och Finland är självskrivna där. Och eftersom Sverige slog Ryssland med 4-2 i lördags ligger en semifinal mot Kazakstan nära till hands.

- Norge måste vara vassa för att slå Kazakstan, menar svenske

förbundskaptenen Kenth Hultqvist.

VM:s två övriga lag - USA och Vitryssland - är för dåliga för att kunna konkurrera. Det har redan Kazakstan bevisat genom att slå Vitryssland med 23-0 mot Vitryssland i sin VM-premiär.