Publicerad 2015-04-15

9-1 efter två omgångar

Rosengårds spelare jublar efter att Lina Nilssons mål.

FC Rosengård inledde knackigt hemma mot Hammarby.

Men för andra matchen i rad lossnade det rejält i den andra halvleken och mästarna vann med 5–0.

– Kommer vi upp till 100 procent av vår kapacitet finns det inget lag som slår oss, säger målskytten Lina Nilsson till Sportbladet.

81 procent.

Så stor andel trodde att FC Rosengård skulle försvara sitt SM-guld på Damallsvenskans upptaktsträff.

Fjolårets tvåa Örebro var ett av fem lag som fick några röster. Ett annat var Hammarby.

Med två omgångar spelade har FC Rosengård besegrat båda dessa lag och ser ut att ha kopplat ett tidigt grepp om Damallsvenskan.

På dessa matcher har laget gjort noll mål i första halvlekarna men nio i andra.

– Vi börjar första fem-tio bra men sen sen är det som att det går för lätt och vi vill göra det lite snyggt. Sen rycker vi upp oss i andra och bollarna börjar trilla in även om det här inte var en av våra bästa matcher, säger Lina Nilsson.

Marta och Bachmann hade show i andra

I kvällens match mot Hammarby inledde dock storfavoriten trögt.

Laget lyckades inte få hål på Hammarbys rutinerade målvakt Sofia Lundgren under den första halvleken.

Men precis som i premiären mot KIF Örebro höjde laget tempot i den andra halvleken och då hängde inte gästerna från Stockholm med.

Fjolårets skyttedrottning Anja Mittag gjorde det första målet efter 54 minuter och därefter lossnade det rejält för mästarna.

Ramona Bachmann prickade ramen två gånger innan Lina Nilsson sköt ett långskott som styrdes in via Hammarbys back Helen Eke.

– Jag försökte skarva den via henne, haha, nej men skämt åsido. Jag skjuter ett skott som olyckligt tar på deras back och ställer Sofia (Lundgren) i målet. Det kändes avgörande för matchen att vi får in 2-0 där, säger Nilsson.

Marta placerade därefter in 3-0 när hon kom fri med målvakten och fortsatte med att assistera Ramona Bachmann till 4-0 när hon sköt ett skott mellan benen på kvällens otursspelare Helen Eke.

”Gäller att vi orkar ta skitjobbet”

På tilläggstid kunde Marta också avsluta utklassningen genom att sätta dit slutresultatet 5-0 på straff.

Med sex poäng och 9–1 i målskillnad är FC Rosengård solklara serieledare efter två omgångar.

Frågan är om laget släpper den ledningen någon gång under säsongen.

– Om alla i truppen kommer upp till 100 procent av vår kapacitet finns det inget slag som slår oss. Men det gäller att vi orkar ta skitjobbet och visar vilket bra lag vi är, säger Lina Nilsson.

Kvällens andra match mellan Linköping och Kristianstad var en repris på fjolårets cupfinal.

Då vann Linköping med 2-1 men kvällens match blev målsnål och ännu jämnare.

Hemmalaget Linköping kom med ett 0-1-resultat i ryggen från premiären och måltorkan såg ut att hålla i sig även i kväll.

Laget hade spelövertaget genom i stort sett hela matchen, skapade flest chanser och 19-åringen Stina Blackstenius kändes farlig varenda gång hon fick bollen.

Men trots det fick laget inte in bollen och när klockan passerade 80 minuter var ställningen fortfarande 0-0.

Då frälste Blackstenius hemmalaget när hon tryckte in matchens enda mål på en tilltrasslad situation efter en hörna.