Fick kraftigt näsblod - vann sedan guldet

Av: Erik Karlsson, Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

BERLIN/STOCKHOLM. Volha Mazuronak vann damernas maratonlopp på EM.

Dessförinnan hade hon drabbats av ett rejält näsblodsanfall mitt under loppet.

– Jag fick problem i morse och sen återkom det i loppet, säger hon.

Det gick fort från start i damernas maratonlopp på EM. En av de löpare som var med och satte upp farten var vitryskan Volha Mazuronak som med sitt årsbästa på 2.25 var en av de stora guldfavoriterna.

Men efter 35 minuter fick Mazuronak plötsligt stora och oväntade problem. När hon dök upp i bild var hela ansiktet blodigt.

– Vad har hänt här? Ojojoj, hon har fått kraftigt nästblod plötsligt, utbrast Jacob Hård i SVT och Anders Gärderud fyllde i.

– Det här ser inte bra ut.

Höll på att missa kurvan

Volha Mazuronak försökte få stopp på näsblodet och använde upprepade drickaflaskor för att skölja ansiktet under loppet samtidigt som hon hängde med i toppklungan. Efter 45 minuters löpning fick Mazuronak bomullstussar att stoppa i näsborrarna.

– Det ser väldigt läskigt ut med så mycket blod i ansiktet, säger Jacob Hård.

Efter att ha satt stopp på blödningen lyckades Volha Mazuronak också rycka åt sig en ledning halvvägs in i loppet - vilken sedan kom att hålla hela vägen till guld.

När de kom in på upploppet stod det mellan Mazuronak och fransyskan Clémence Calvin. I den sista kurvan såg vitryskan ut att avgöra det hela - men höll istället på att sjabbla bort guldet. Mazuronak var nära att missa den sista kurvan, vilket gjorde att Calvin åter kom upp jämsides.

I spurten var Volha Mazuronak dock klart starkast och kunde passera mållinjen först av alla.

– Det känns rättvist. Hon dominerade hela loppet, säger Anders Gärderud.

Efteråt berättade hon att näsblodsproblemen börjat långt innan loppet.

– Jag vaknade och hade näsblod på morgonen. Sedan försökte jag göra allt för att det inte skulle komma tillbaka under loppet men det gick inte, säger hon efteråt.

Bytte från skidor till maraton

Bronsmedaljen gick till ett välbekant namn för alla skidfans. Tjeckiskan Eva Vrabcová-Nývltová, kanske mest känd för sina insatser som längdskidåkare, sprang nämligen in på tredjeplats.

– Jag började satsa på maraton för tre år sedan, men jag kunde aldrig drömma om att det skulle gå så här bra, säger hon.

Vad är jobbigast, sista kilometerna på maraton eller skidlopp?

– Sista kilometern här är jobbigare, men träningen för skidåkningen är mycket tuffare, säger tjeckiskan till Sportbladet.

Bästa svenska blev Mikaela Larsson, som slutade på en 17:e plats. Larsson krossade sitt personliga rekord, då hon på sin 33-årsdag sprang in på 2:35.06.

Av de övriga svenskorna slutade Hanna Lindholm på en 22:a plats medan Malin Starfelt slutade 32:a. Den fjärde svenskan, Cecilia Norrbom, avbröt loppet.

1 av 3 | Foto: SVT

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE