”Jag vill inte dö som ett monster”

Mike Tyson om uppvaknandet: Mitt ego dog och jag var naken och ensam

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Michael Clevenger / TT NYHETSBYR≈N
Mike Tyson har fått en uppenbarelse

Mike Tyson var boxningsvärldens mest fruktade slagskämpe och historiens yngste världsmästare.

Nu är den mannen död – säger 52-åringen själv.

– Jag dödade mig själv när jag dödade mitt ego. Nu har mitt liv förändrats.

Den mobbade lilla killen från New York fostrades och formades till ett monster. Så beskriver Mike Tyson själv processen som gjorde honom till historiens yngste världsmästare i boxning. Men utvecklingen skapade också en man som bet örat av en motståndare och avtjänade tre år i fängelse för våldtäkt.

Rökte grodgift

Nu säger Tyson att en upplevelse i början av 2019 till sist har förändrat honom.

– Jag vill inte vara det monstret när jag dör. Jag vill inte bli ihågkommen som den killen. Han är giftig och farlig för min familj och min fru. Han bryr sig inte om dem trots att de är allt jag bryr mig om, säger Tyson i en känslosam intervju med ESPN som återgetts av The Sun.

Tyson menar att han fick en uppenbarelse när han rökte en extremt stark psykedelisk drog utvunnen ur grodgift i Sonoraöknen i norra Mexiko i början av året. I samma ögonblick dog den våldsamme Mike Tyson.

– Jag sa till mig själv att ”jag har gjort bort mig”. Jag dödade mig själv där och då eftersom jag dödade mitt ego och då förändrades också mitt liv. Det låter som ett filmmanus men det är sant och nu vaknar jag med ett leende och undrar vad f*n som hände.

”Allt det är över nu”

– Så fort jag insåg att jag inte är någon spelade alla de där lyxgrejerna ingen roll längre. När du tror att du vet allt och sen inser att du inte vet någonting så är det ett uppvaknande. Du kan kalla det utveckling eller ett gudomligt ingripande. Jag kommer inte säga att det var Gud men det var mitt egos död. Jag kände mig så naken och rädd eftersom allt jag någonsin haft varit mitt ego och det gjorde mig till en väldigt speciell och berömd person.

Tyson säger nu att han lever för att bli en bättre människa.

– Men jag vet vad det krävdes för att bygga upp den där killen och allt han gick igenom så jag vet att han inte kommer försvinna över en natt. Jag har inte heller mycket jag ångrar. Mitt våldsamma beteende, mina drogproblem, mina hänsynslösa sexuella snedsteg, mina gatuslagsmål och mina trafikolyckor. Allt det är över nu och jag är fortfarande kvar så allt handlar om att göra livet bättre för min familj nu. Jag är tacksam över att vara vid liv och få en ny chans.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN