”Inte på grund av dopningsanklagelserna”

Mo Farah bryter med tränaren

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

SPORTBLADET

Efter många framgångsrika år tillsammans.

Nu väljer Mo Farah, 34, att bryta med tränaren Alberto Salazar, 59, och flytta hem till London.

– Det är inte på grund av dopningsanklagelserna, säger Farah till The Sun.

Fyra OS-guld, sex VM-guld och fem EM-guld. Mo Farah, 34, är en av världens främsta långdistanslöpare genom tiderna.

Britten tog silver i sitt sista mästerskapslopp i VM i London i somras, innan han avslutade bankarriären med att vinna Diamond League-finalen på 5 000 meter i Zürich några veckor senare.

– Det här är otroligt. Jag var både glad och besviken efter VM men vilket sätt att avsluta det här på, sa Farah, som hädanefter kommer att satsa på maraton.

Foto: Don Ryan / TT / NTB Scanpix

”Sjukt trött på det”

Britten har kopplats ihop med påståenden om dopning flera gånger under karriären, men har alltid hävdat sin oskuld.

– Jag är sjukt trött på att upprepa mig själv. Jag kommer aldrig att fastna i ett dopningstest, sa Farah i juli.

Samtidigt har det stormat kring kontroversielle tränaren Alberto Salazar, 59. Uppgifter har gjort gällande att Salazar ska ha dopat aktiva löpare, men amerikanen har aldrig blivit fälld.

Nu väljer Mo Farah att bryta med tränaren och den Nike-sponsrade träningsgruppen Oregon Project han varit en del av och flytta hem till London.

”Alla som bryter mot reglerna borde straffas”

– Jag lämnar inte dem på grund av dopningsanklagelserna. Jag tror stenhårt på rent idrottande och håller fast vid att alla som bryter mot reglerna borde straffas. Hade Alberto gått över gränsen hade jag redan lämnat, men USADA (amerikanska antidopningsenheten) har inte åtalat honom för något. Jag hade inte stått vid hans sida under alla de här åren om jag hade haft någon som helst anledning att tvivla på honom, säger Mo Farah till The Sun.

– Anledningen till att jag lämnar är helt enkelt att jag och min familj flyttar tillbaka till London. Vi älskade att spendera sommaren här. Jag och Tania (fru) insåg hur mycket vi har saknat att få spendera tid med våra vänner, och barnen trivs väldigt bra här, fortsätter han.

Ny tränare

Ny tränare för Farah blir nu Gary Lough, som tidigare tränat, och som är gift med, nuvarande världsrekordinnehavaren i maraton på damsidan, Paula Radcliffe.

– Vi vill att barnen ska växa upp i England. Både Alberto och Nike Oregon Project är baserade i USA, så det hade helt enkelt inte fungerat att fortsätta vårt samarbete från London, säger Mo Farah.

Publicerad:

LÄS VIDARE