Friidrott

Emil Millan de la Oliva: ”Det var en plan b”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Han har lagt rånarluva, pistolatrapp och gangsterrap åt sidan.

Nu är det fullt fokus på plan a. I morgon springer Sveriges nya löparstjärna , Emil Millán de la Oliva, VM i halvmaraton.

– Jag ångrar ingenting, men nu är det löpningen jag satsar på, säger 19-åringen.

Jag har snackat ett tag med Emil Millán de la Oliva från hotellrummet i polska Gdynia när jag frågar om han tagit sig tid att stanna upp och fundera över vad han åstadkommit den här säsongen. Frågan känns befogad efter en genombrottssäsong med krossade svenska juniorrekord på både 5 000 och 10 000 meter följt av seniorrekord på entimmeslöpning och 20 000 meter och en start som yngst i hela halvmaraton-VM i morgon lördag.

Men Emil bara skrattar.

– Nej, stanna upp finns inte i mina tankar. Jag har väldigt stora ambitioner, det här bara början. Jag måste behålla fokus nu, jobba på och inte stanna upp, säger han.

Spindelbett under uppladdningen

Hans kalender visar att det inte bara är floskler. En hektisk tävlingsperiod avslutade Norrköpingslöparen med supertiden 28,23,21 på 10 000 meter den 19 september, bara en halvsekund från Europarekordet för juniorer. Sedan var han hemma, packade om väskorna och drog rakt ner till kenyanska Kapsabet.

– Jag kände att jag knappt tränat någonting så jag behövde åka ner och få tre veckor med bra träning inför VM.

Precis som Emil Millán de la Oliva springer mer på känsla än uppstyrd strategi är ett treveckorsläger i Kenya också mer ett äventyr än in i minsta detalj planerade förberedelser.

– Jag åker ner och sen försöker jag bara hitta ett rum en bit utanför staden. Sen berättade jag för ett gäng löpare där att jag skulle förbereda mig för VM och hängde på dem. Det är ganska bra löpare, bland annat Vincent Kipchumba som blev tvåa i London Marathon (2,05,42 red. anm).

Det låter spännande?

– Nej jag har rätt bra erfarenhet från förra gången jag var där. Och nu har jag inte haft några stora problem. Senast fick jag malaria, nu vara det bara ett spindelbett.

Spindelbett?

– Ja, de har riktigt farliga spindlar så jag var lite orolig men det var inget allvarligt. Bara lite svullen hals.

Ändå, hur reagerar man?

– Nej ingenting särskilt så, jag sov hela natten efter bettet. Men sedan började det bränna, det blev som bubblor på huden. Men vad ska man göra, det är bara att vänta. Efter några dagar gick det bra, kroppen klarade av det.

”Inget jag vill prata om”

Att försöka skapa sig en bild av Emil Millán de la Oliva är inte helt lätt. Han hyllar det simpla löparlivet i Kenya (”mellan träningarna drick vi te och vilar”) samtidigt räcker det att googla hans namn för att kastas in i ett parallellt Youtube-universum av gangsterrap under artistnamnet Young Emil.

Plötsligt är det rånarluva på, drogromantik, snabba bilar, vapen i musikvideos och märkeskläder.

Plötsligt blir löparlöftet fåordig.

– Det är inget jag vill prata om, jag har fokus på min löpning. Det andra var en plan b.

Vadå, är det något ångrar?

– Nej jag ångrar ingenting jag gör. Men allt har sin tid och plats. Nu går det så bra i löpningen att jag satsar på den.

”Vore kul med svenskt rekord”

Hade det gått att kombinera gangsterrap och livet som friidrottsstjärna tror du?

– Nej, jag har varit så mycket på resa nu. Jag har inte tid med det.

Men fattar jag det rätt om du vill distansera dig från det här? Det är ändå något som alla som googlar ditt namn ser direkt?

– Nej då, om folk upptäcker den sidan av mig får de kolla på det.

Du släppte ändå nytt material så sent som i mars tänker jag. Det är inte så länge sedan.

– Det är jag och mina gamla barndomsvänner, det var under coronan och jag tränade inte så mycket så då gjorde vi lite musik för att fördriva tiden.

Men på visitkortet står det bara löpare?

– Ja, exakt.

I morgon hoppas han skriva ditt en ny rad där: ”Svensk rekordhållare på halvmaraton”.

– Svenskt rekord vore inte dåligt. Det vore kul att ta det, men det får bli som det blir. Det är ändå min debut på sträckan, säger Emil Millán de la Oliva.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Från ballerina till etta i världen i diskus

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Emil Millán de la Oliva