Finlands vallachef: Fluorförbudet skjuts upp

Av: Petra Thorén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Det hett omdebatterade fluorförbudet kommer att skjutas upp till nästa världscupsäsong. Det säger finländska längdlandslagets vallachef.

– Som jag tolkat det, och det är jag rätt säker på, så skjuts det fram till nästa säsong, säger Martin Norrgård till SVT.

Det slutgiltiga beslutet ska inte tas förrän på fredag, när Internationella skidförbundets (Fis) styrelse sammanträder. Men får man tro Finlands svenske vallachef blir det tänkta totalförbudet uppskjutet till nästa säsong.

– Ryktena kom till oss redan förra veckan. Och det här tar ju lite luften ur en. Nu går vi tillbaka till ruta ett. Vi har varit tvungna att planera utifrån ett fluorförbud, och varit väldigt försiktiga i hur vi vallar och testar nya produkter. Och vi har ju putsat vallabodarna helt rena från fluor. Delvis känns det som att vi gjort det arbetet i onödan, säger Martin Norrgård till SVT.

Nu kommer uppgifter om att flourförbudet i världscupen skjuts upp ett år.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Nu kommer uppgifter om att flourförbudet i världscupen skjuts upp ett år.

Testutrustningen kritiseras

Anledningen till att fluorvalla ska förbjudas beror på de stora negativa effekter de tillför både på klimatet och på vallarnas arbetsmiljö. Men ett stort frågetecken har varit om den testutrustning som snabbt ska kunna mäta om skidorna är fluorfria är tillräckligt tillförlitlig.

Att i slutändan förbjuda fluorämnen är rätt väg att gå, säger Norrgård. Men om förbudet skjuts upp kommer han och hans vallateam ändå skrapa ihop all fluorvalla de kan hitta för att inte tappa konkurrensmässigt.

– Nu gäller det att använda det fluor som finns kvar. Som tur är har vi inte kastat bort eller förstört det fluor som finns. Och jag hoppas inte att tillverkarna gått för långt i den processen heller, säger han.

Den svenska vallachefen Petter Myhback berättar för Sportbladet att han inte fått någon information inför fredagens möte, men att han tror att det lutar åt att man skjuter på förbudet.

– Nej, jag har inte fått några sådana signaler. Det har varit radiotystnad och tiden tickar på så man kan dra sina egna slutsatser, säger Petter Myhlback.

Världscupen inleds den 27 november i finländska Ruka.

Publicerad:

LÄS VIDARE