”Jag hade varit gladare om jag vann förra veckan”

Publicerad 2018-03-04

Aleksej Poltoranin vann 15-kilometersloppet i Lahtis efter en spurtkamp mot ryssen Aleksander Bolshunov.

Efter loppet var han fåordig och sammanbiten.

– Jag är glad. Men jag hade varit gladare om jag vann förra veckan, säger han efter loppet, och syftar på OS-tävlingarna i Pyeongchang.

Längdskidor

En pallplatstrio som inte innehöll en enda norrman – det är en relativt ovanlig syn i dessa tider. Men förhandsfavoriterna Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen och Martin Johnsrud Sundby pallade inte för trycket.

I frånvaron av norska topprestationer kunde Aleksej Poltoranin från Kazakstan vinna dagens tävling – och det gjorde han hyfsat enkelt.

Den enda riktiga konkurrenten var Aleksander Bolshunov, som utmanade Poltoranin i slutspurten. Men i slutändan räckte inte ryssen hela vägen fram – han kom i mål nio sekunder efter Poltoranin.

Hoppades på OS-medalj

– Det var ett bra lopp och jag hade snabba skidor. Jag är glad. Men jag hade varit gladare om jag vann förra veckan, sa vinnaren i SVT:s sändning efter loppet.

Han syftade med andra ord på att en OS-medalj i Pyeongchang givetvis hade varit roligare än en tävlingsseger i världscupen.

Daniel Rickardsson tia

Bästa svensk i herrarnas 15-kilometerslopp var Daniel Rickardsson, som gick i mål som tia på tiden 34:21.1, drygt en minut efter Poltoranin.

– När jag kom hit i morse tänkte jag att jag kanske kunde vara framme och nosa på prispallen. Skillnaden dit blev över 40 sekunder, och det är i och för sig lite väl mycket, säger Rickardsson till TT.

Viktor Thorn och Jens Burman kom på plats 19 respektive 20.

Andra svenskar som deltog var Anton Lindblad (24), Simon Lageson (36) och Björn Sandström (40).