Svenska succén – i historisk tävling

Av: Andreas Käck, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Blågul glädje i Hammarbybacken

1 av 2

Första tävlingen i Stockholm.

Då gjorde de svenska åkarna stor succé.

Totalt blev det tre (!) svenska pallplatser.

Stockholm stod för första gången värd för en tävling i parallellslalom. Storpublik tog sig till Hammarbybacken för att se de svenska stjärnorna slåss om medaljer.

– Jävligt kul. Det är magisk stämning här, säger Mattias Hargin.

Blågul glädje

Och det var inte bara arrangemanget som blev lyckosamt.

I backen gjorde nämligen de svenska åkarna stor succé.

Maria Pietilä Holmner kom trea – och Frida Hansdotter blev tvåa efter en dramatisk final mot schweiziskan Wendy Holdener.

– Det var helt magiskt. Vilken stämning och vilken inramning på ett fantastiskt event. Man stod på start och såg hela det här havet av folk. Jag är fantastiskt nöjd. Jag åker bättre parallell än jag gjort någonsin så jag är supernöjd, säger Handsotter.

Nästa helg kan hon avgöra slalomcupen.

– Det är klart att chanserna är stora. Jag är i bra form och jag åker bra skidor. Jag ska absolut försöka fixa det.

Även Maria ”PH” hyllar tävlingen i Stockholm.

– Det var helt fantastiskt. Jag känner mig stolt, nästan lite rörd att så många kommit hit. Det man hör alla andra åkare säga om det här blir man väldigt, väldigt glad över. Det är nog den bästa tävlingen jag har varit på. Att man ser publiken och känner att de är på ens sida, säger hon.

Tips av kungen

”PH” avslöjar även att hon fick ett tips av kung Carl XVI Gustaf inför tävlingen.

– Innan tävlingen frågade kungen ”vad tycker du om att tävla på hemmaplan”, jag sa att jag gillade att man ser publiken. Han tyckte ”publiken? Du ska väl fokusera på banan”. Han var väldigt rak, ”publiken får du njuta av sen”, säger hon.

Myhrer överraskade

Även på herrsidan blev det en svensk pallplats.

André Myhrer gick till final efter en magisk upphämtning i semifinalen mot ryske Aleksandr Chorosjilov. Han var illa ute efter det första åket men lyckades alltså skrälla och ta sig vidare till final. Där stod svensken för en tabbe i det första åket och guldet gick till österrikaren Marcel Hirscher – men totalt skiljde bara sex hundradelar.

– Jag åkte nästan snabbare än Marcel idag, men hade en lite miss i början på starten. Det grämer jag mig lite över, men fortfarande väldigt nöjd över andraplatsen, säger han.

Publicerad: