”Ett av hans snyggaste mål någonsin, sagolikt...”

Wennerholm: Tio ögonblick jag aldrig glömmer”

Peter Forsberg lurar upp hela det finska försvaret på läktaren under World Cup 1996 och sätter slutligen 4–2-pucken bakom Kari Takko.

1.OS-finalen i Lillehammer 1994

Det går inte att komma ifrån Foppas straffmål, som avgjorde OS-finalen mot Kanada. Det har nästan vuxit till ett varumärke i sig själv. Frimärke blev det redan samma år. Inte det snyggaste mål Foppa gjort, men det mest klassiska.

2. VM-kvartsfinalen mot Finland 2003

Finland såg ut att ha avgjort matchen när de ledde med 5–1 knappt sju minuter in i andra perioden. Sedan kom VÄNDNINGEN. Foppas gjorde två mål, men det var hans 5-5 som blev en klassiker då han åkte från egen zon och lurade alla sex finländare på isen, rundade kassen och slog in pucken köksvägen bakom Jani Hurme.

3. OS-finalen i Turin 2006

En ny klassiker, där Foppa blixtsnabbt uppfattade att Saku Koivus klubba gick av direkt vid nedsläpp för tredje perioden. Foppa drog direkt in i Finlands zon, droppassade till Sudden och skickade pucken vidare till Lidström – och pang! OS-guldet var svenskt igen.

4. Överfallet i Prag 2004

Foppa kom först till semifinalen tillsammans med Nicklas Lidström. Men det är finalen alla minns och den brutala tacklingen i ryggen på Foppa. Det vände matchen till Kanadas fördel. Bara ett exempel på hur mycket stryk Foppa fått ta i sina dagar.

5. Sverige–Japan i JVM 1993

Foppa var överlägset bästa spelaren i JVM i Gävle och Stockholm. Och i matchen mot Japan satte han personligt poängrekord med tio poäng i samma match (1+9). Han gjorde totalt sju mål och 24 ass på sju matcher - nästan 4,5 poäng per match i snitt. Ett oslagbart JVM-rekord som ingen varit i närheten av sedan dess.

6. Sorgen i Nagano 1998

Det har inte alltid varit succé för Foppa i Tre Kronor. Förlusten mot Finland i OS-kvarten i Nagano är hans hockeylivs kanske tyngsta ögonblick. Efteråt ville han bara försvinna från jordens yta.

7. VM-finalen i Zürich 1998

Foppa landade sent till en turnering som skulle bli den stora revanschen för det som hände i Nagano. Enda gången pappa Kent och Peter fick vinna tillsammans. Och enda gången de ställt upp på en arrangerad bild ihop.

8. Sverige–Finland i World Cup 1996

Här kom ett annat klassiskt hockeymål av Foppa, då Sverige slog Finland med 5-2 i Globen. Ett av hans snyggaste mål någonsin, då han solokörde från egen zon, fintade ner den finländske målvakten och la pucken i tom bur. Sagolikt att se.

9. VM-debuten i Prag 1992

Conny Evensson blev kritiserad på många håll då han tog ut en 18-årig Foppa till VM i Prag. Foppa svarade med att göra två mål i Vm-debuten och blev senare Sveriges yngsta världsmästare i ishockey genom tiderna

10. Sverige–Ryssland i Karjala Cup 2009

Matchen är inte spelad än, men vi tar ut en klassiker i förskott. För visst kommer alla minnas den match där Foppa fyllde 100. Inte minst han själv.