Stina Nilsson

Nilsson: ”Jag kan bara drömma om det”

Av: 

Linn Nordström

Stina Nilsson.
Stina Nilsson.

SPORTBLADET

”Jag har en plan!”

Det är inte Sickans ord den här gången utan skidskytten Stina Nilssons om vägen till att förbereda sig för ett OS på hög höjd utan att veta om hon ens har en plats i truppen.

– Jag hade inte oroat mig för det om jag var längdskidåkare heller, jag vet att det finns en plan, säger Stina Nilsson.

Förra säsongens stora snackis i skidvärlden handlade om Stina Nilsson kunde både åka skidor i världsklass och hantera ett vapen på skyttevallen. När hon fick chansen i världscupens sista tävling i Östersund tackade hon för förtroendet och körde till sig en 26:e i sprinten och 22:e plats jaktstarten. Den här säsongen är samtalsämnet kring 26-åringen om hon kan skjuta så stabilt och bra att hon kommer få en av de hett eftertraktade platserna i den svenska OS-truppen i Peking.

– Jag krönte min första säsong som skidskytt med att göra mitt bästa lopp när jag fick chansen på världscupen. Det var väldigt häftigt när man tänker på den resan jag hade gjort under säsongen. Jag var inte flygfärdig i januari, säger Nilsson.

”Andan i halsen varje pass”

Skidskyttelandslaget är återigen samlat i Östersund för att dra igång försäsongsträningen efter några veckors semester för landslagsåkarna.

– Det är ju väldigt stor skillnad om man jämför med när jag började träna för ett år sedan när jag precis blivit skidskytt. Mycket som var så svårt och nytt i fjol är så himla självklart för mig nu. Det är så himla skönt att inte vara den som kommer in med andan i halsen varje pass och undrar var jag ska ställa mitt vapen, hur jag laddar det det går så mycket enklare nu, säger 26-åringen.

Hur mycket tänker du på OS och dina möjligheter att ta en plats i truppen?

– För min del gör jag inte någon skillnad på den här säsongen eller förra. Jag är i den fas i min skidskyttekarriär att jag bara vill fortsätta utvecklas och om det kommer leda till att jag får representera Sverige i OS för att jag har presterat så bra det vet jag inte nu. Jag kan bara drömma om det.

”Vet att det finns lösningar”

Skidskyttetävlingarna i OS 2022 kommer att avgöras i bergen utanför Peking, 1 700 meter över havet. Att anpassa kroppen till den höga höjden är en stor del av förberedelserna för alla skidskyttar som ska delta i OS. Sebastian Samuelsson ska bland annat åka på minst två höghöjdsläger under sommaren.

Känner du dig stressad över att inte kunna förbereda dig för den höga höjden när du inte vet om du är uttagen till OS?

– Det är ingenting som jag går runt och tänker på. Jag hade inte tänkt på höjden om jag var längdskidåkare heller, jag vet att det finns lösningar. Höghöjdskammare här i Östersund och jag vet att vi ska på ett läger i Frankrike senare i sommar om restriktionerna tillåter. Det finns en plan och det är skönt att tränarna har ansvar för den, säger Stina Nilsson och ler framför webbkameran.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Samuelssons pik: Hoppas helikoptern stannar hemma nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Stina Nilsson

Skidskytte

Sebastian Samuelsson