Sverige efter mötet: ”Vi står ensamma”

Publicerad 2017-02-27

LAHTIS. Norge har kritiserats hårt från svenskt håll för sin användning av astmamedicin och nebulisatorer.

Men när alla landslagsläkare träffades i Lahtis i dag står det klart att det är Sverige som står själva i debatten.

– Vi är rätt ensamma, säger läkare Per Andersson.

Följ ämnen
Längdskidor

Efter mängder med diskussioner och utspel under året kring medicinering av astma och övriga problem i de övre luftvägarna samlades i dag alla landslagsläkare på ett möte i Lahtis.

Förutom diskussioner sinsemellan fanns också svenska professorn i lungmedicin, Kjell Larsson, och hans finska kollega, Katja Mjösund, med och höll föreläsningar.

Den hetaste frågan på mötet blev användandet av andningsmaskiner och nebulisatorer som man använder med saltvatten.

”Olika uppfattningar”

Sverige har genom hela debatten haft en tydlig linje att den norska och finska användningen sker utan vetenskaplig grund och att det i Sverige är etiskt och moraliskt tveksamt att använda dessa maskiner. Men när Sportbladet mötte upp Per Andersson efter mötet var sprickan mellan Sverige och övriga nationer tydlig.

– Vi har olika uppfattningar, så är det, säger en till synes tagen Per Andersson efter en lång tankepaus.

Håller några andra länder med Sverige eller står du och skidförbundet helt ensamma här?

– Vi är nog rätt ensamma, ja.

– Som vi har sagt tidigare så finns det olika etiska utgångspunkter och uppenbarligen olika behandlingstraditioner kring övre luftvägsinfektioner. Vi har olika synsätt på hur vi ska ta det här vidare och hur vi ska hantera frågan.

Hur känns det att stå ensam med den här åsikten?

– Jag känner mig trygg i den diskussion vi har haft, sen är det alltid utifrån det kunskapsläge som finns.

”Oetiskt att förvägra”

Per Andersson berättar också att han framfört att han fortsatt är ”provocerad” kring det del i astmarapporten, som Kjell Larsson och Katja Mjösund, har varit med och tagit fram, som riktar sig mot Sveriges sätt att agera.

– Jag har förklarat vår ståndpunkt och på vilka grunder vi har den, sen får man respektera att man tycker olika, säger han.

När Kjell Larsson lämnade mötet stod han också tydligt fast för att det snarast är den svenska modellen, att undvika nebulisatorer och andningsmaskiner, som går att ifrågasätta.

– Vatten är vatten, men jag vet inte. Det får du fråga dem.

– De som har besvär med luftvägarna kan väl få inhalera vatten och de som inte har besvär inte inhalera vatten. Jag förstår inte.

Finns det en gråzon och etisk aspekt?

– Jag tycker det i så fall är oetiskt att förvägra de som kan få behandling, de som säger att de har besvär, säger Larsson.

Per, när du hör den tyngsta expertisen säga så här, hur tänker du kring det?

– De har en otroligt djup kunskap och jag har respekt för den, men vi har en helhetsbild som vi måste ta hänsyn till. Vi har varit väldigt tydliga med den etiska och moraliska aspekten kring det här. Vi vill se ett helhetsperspektiv.

”Vi har gjort det här i 30 år”

Norges landslagschefen Vidar Löfshus var ensam icke-läkare på mötet. Han säger att han förstår den svenska skepsisen mot att använda nebulisator utan vetenskaplig grund. Men tycker samtidigt att Norge står på en stadig erfarenhetsmässig bakgrund.

– Vi har hållit på med det här i 30 år. Det är en tämlligen solid empiri och det är fler länder som har erfarenhet av saltvattensanvändning.

Framåt vill nu Sverige se fortsatt mer forskning på ämnet och man har anmält sitt intresse att delta i det arbetet.

– Det fördes diskussioner om forskning, men det finns inga detaljer ännu, säger Per Andersson.