Svenskt VM-silver i slalombacken i Åre

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÅRE. Anna Swenn-Larsson låste dörren, begav sig till backen och tog liften upp.

Sedan körde hon näst fortast ned – och vann VM-silver.

– Jag har fortfarande inte fattat vad som har hänt. Det känns helt sjukt, men jag är superglad, säger hon.

Ja, så ”enkelt” var det. I alla fall under förberedelserna.

För om Mikaela Shiffrin, Petra Vlhová och Wendy Holdener har åkt flyg, buss och bil för att tävla i Åre har verkligheten varit den motsatta för Anna Swenn-Larsson.

27-åringen bor cirka 100 meter från anläggningen, vilket har gjort att årets mästerskap i ordets rätta bemärkelse varit hemmaplan för svenskan som växt upp i Rättvik i Dalarna.

Efter dagens två åk i hemmabacken kunde Swenn-Larsson kvittera ut en silverpeng – till publikens stora jubel.

– Jag är helt sjukt lycklig, stolt och glad. Jag tror inte jag fattat vad som hänt ännu, säger Swenn-Larsson.

Stor dramatik

Men det var inte utan dramatik som succén blev ett faktum. Swenn-Larsson låg förvisso på andra plats inför det andra åket, men såväl femman Petra Vlhová som trean Mikaela Shiffrin gjorde mästerliga åk och pressade 27-åringen att prestera.

Svenskan körde in som tvåa bakom Shiffrin, och när ledaren Wendy Holdener körde ur var silvermedaljen ett faktum.

– Jag såg en tvåa och visste att jag hade medalj då, tänkte inte på vem som ledde. Det är en dröm jag haft länge. Det känns helt sjukt, säger Swenn-Larsson och fortsätter:

– Det var så sjukt mäktigt när jag stod när och kollade ut inför andra och hörde vrålet. Det kommer man nog inte få uppleva så många gånger. Det är ett ögonblick man kommer minnas.

Du har hyllats mycket – bland annat av Anja Pärson som sagt att du är redo att axla rollen som ledande inom svensk slalomåkning. Vad tänker du när du får höra det?

– Det är ju väldigt kul att höra och... nej, jag ska bara njuta. Fortsätta njuta av dagen och fortsätta köra på.

Från botten till toppen

Lika muntert var det inte för två säsonger sedan. Då präglades Swenn-Larssons tävlingar av urkörningar och svaga resultat. Men ett starkt stöd från och nära och kära har hjälpt henne att repa mod.

– Det har absolut varit tufft ibland men man har ju fantastiska människor runt omkring. Coacher, serviceman, familj, pojkvän och så. Många har stöttat mig och trott på mig och det har gjort att jag har trott på mig själv också, och nu är man här, säger Swenn-Larsson.

Familjen på plats

Just pojkvännen Mattias Rönngren och mamma Ylva var på plats och såg Swenn-Larsson ta karriärens första individuella mästerskapsmedalj.

– Fantastiskt, det är på hemmaplan och ni hör publiken som är fantastisk. Det är lycka. Hon stod på bra i det här läget och vågar satsa. Shiffrin kör riktigt snabbt och hon har ju en extra växel. Anna gjorde ett grymt åk. Hon har slitit väldigt hårt för det här så det betyder väldigt mycket, säger Mattias Rönngren, som också är åkare.

– Det betyder så mycket för henne att stå här nu. Med publiken och alla bakom, nu lyckas hon. Det känns jätteroligt. Jag är en stolt mor, som alltid. Extra stolt i dag. Hon ger alltid allt, det får bära eller brista, säger mamma Ylva.

Shiffrin VM-drottning – Vlhová också framgångsrik

En annan som nog lämnar årets världsmästerskap med en god känsla är 23-åriga amerikanskan Mikaela Shiffrin. Dagens seger gav henne det andra VM-guldet. Också Petra Vlhová lär lämna med en fin känsla. Slovakiskan, också 23 år gammal, knep bronset i dag och kan packa ned ett guld och ett brons i resväskan hem.

Frida Hansdotter gjorde också en stark slalomtävling och slutade femma.

– Klart man alltid går för medaljerna, men samtidigt kollar man på mitt facit har jag inte varit sämre än femma sedan 2013 på mästerskap (tagit tre raka VM-medaljer). Det är okej. Jag är lite besviken, men jag gick för det och gjorde misstag. Jag började bra och tänkte: “Nu ska jag göra ett rövaråk” och försökte gå en tuff väg. Men jag halkade och tappade ytterskidan, säger hon.

Charlotta Säfvenberg slutade på plats 14.

– Jag är jättenöjd, det var kul att tävla i dag. Det var ett stort steg att övervinna min nervositet, säger 24-åringen.

1 av 4 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

 

LÄS MER: VM i Åre 2019 – allt om alpina mästerskapet

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Alpina världscupen – guide med alla tävlingar

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE