Favorit till bragdguldet

Uppdaterad 2016-07-18 | Publicerad 2016-07-17

TROON. Henrik Stenson har brutit den svenska majorförbannelsen.

Nu seglar han upp som favorit till Bragdguldet.

– Hittills har ingen prestation överträffat Stensons i år, säger Anders Lindblad, sekreterare i Bragdnämnden, till Sportbladet.

Följ ämnen
Golf

Säsongen 2013 var magisk för Henrik Stenson.

Den Göteborgsfödde, Barsebäck-fostrade superstjärnan, vann både Fedex Cup och Race to Dubai och belönades med folkets pris – Radiosportens Jerringpriset.

Men han snuvades på Bragdguldet.

Det gick i stället till Johan Olsson.

Frågan är om någon bräcker Stenson nu.

”Är huvudkandidat”

Efter den historiska segern i The Open seglar 40-åringen upp som storfavorit till Svenska Dagbladets guldmedalj.

– Stenson var jättenära att vinna 2013. Det stod mellan honom och Johan Olsson och jag vet att det var väldigt tajt. Då sa alla: ”Det krävs att en svensk vinner en major”. Nu är han absolut en huvudkandidat, säger Anders Lindblad, sekreterare i Bragdnämnden, till Sportbladet.

– Sen ska man komma ihåg att vi har ett OS inom kort. Där kan det hända mycket saker, men som jag ser det är det ingen prestation som överträffat Stensons hittills i år.

Det krävs något spektakulärt i OS för att slå honom?

– Som jag ser det, ja. Sarah (Sjöström) vann ju Bragdguldet i fjol. Ska man få det en andra gång, då ska man anses ”stå i särklass över alla andra”. Säg att hon tar tre OS-guld … då får man väga det mot en major. Det ska också mycket till att få Bragdguldet två år i rad. Reglerna säger att du bara kan få det totalt två gånger och det inte inte många som fått det, bara de allra största som Björn Borg, Ingemar Stenmark och så vidare, säger Anders Lindblad.

”Är en världssport”

Skidåkning är den sport vars utövare fått flest Bragdguld. Golfen har fått en vinnare: Annika Sörenstam 1995.

Förstår man i Sverige hur stor golfen är globalt?

– Vi pratade om det på mötet förra gången (2013), att man måste ta hänsyn till hur stora sporterna är internationellt. Ofta lyfter vi fram längdskidåkningen, för den är så stor här i Sverige, men den är inte en världssport på samma sätt som golfen är, säger Anders Lindblad.