Halfvarsson om problemet: ”Som en bodybuilder”

Publicerad:

SPORTBLADET

Calle Halfvarsson, 31, fick en plats i VM-truppen trots en svag vinter. Rena turen om du frågar honom själv.

– Det känns som att jag går på gamla meriter.

Efter en bra träningshöst blev Calle Halfvarsson sjuk. Sedan dess har 31-åringen från Sågmyra förgäves sökt efter formen.

Direkt efter världscuptävlingarna i Falun gjorde Halfvarsson en läkarundersökning. Den visade att han hade bränt ut sina muskler och behövde vila. Läkarens ord förvånade honom.

– Han sa du har tränat dina muskler som en bodybuilder. Jag har sagt flera gånger till er att jag inte känner igen min kropp. Man blir ju galen av att åka runt och tävla när det aldrig släpper, säger han.

Hur har du tränat nu?

– Jag har kört ganska långa och lugna pass. Så musklerna mår bra. Nu är det mer att jag ska köra slut på musklerna på ett annat vis. De ska bli distanströtta. Tidigare har de mer blivit sprinttrötta eller bodybuildertrötta, som han sa. Då vet man att det kanske inte går så bra i längdskidor.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Femte världsmästerskapet

VM i Oberstdorf blir Halfvarssons femte världsmästerskap, men aldrig förut har han varit så osäker på var han står.

– Det är knapert med tid fram till VM. Jag hade behövt fler veckor men jag hoppas att de veckorna jag har räcker. Vi får se.

Vilka lopp ser du framför dig på VM?

– Jag kommer vilja köra distanserna. Nu missar jag ju sprinten i och med att jag har inte kvalificerat mig till den. Jag har ju knappt kvalificerat mig till distansloppen heller, säger han och fortsätter:

– Det är bara flyt att det inte är fyra herrar som har presterat så pass mycket bättre. Det känns som att jag går på gamla meriter och tränarna tror på mig väldigt mycket. De vet väl att jag kan om jag kommer i bra form så jag vill åka alla distanslopp. 

Publicerad:

LÄS VIDARE