”Sexualitet ska inte vara någon nyhet”

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2014-08-02

Sarah Sjöström går med Sportbladet i Pridetåget

I dag gör Sportbladet för första gången debut med ett eget ekipage i Prideparaden, tillsammans med bland andra simstjärnan Sarah Sjöström, 20.

För henne är det självklart att delta i Pride.

– Alla får vara kära i vem eller vilka de vill, sexualitet ska inte behöva vara en nyhet, säger hon.

För exakt ett år sedan vann Sarah Sjöström, 20, ett överlägset VM-guld i 100 meter fjärilsim. Om tre veckor är hon på plats på Europamästerskapet i Berlin, men i dag står hon på Sportbladets flak i Prideparaden för att visa var hon står i hbtq-frågor.

– Jag tycker bara att det är jättefint. Alla får vara kära i vem eller vilka de vill. Någons sexualitet ska inte behöva vara en nyhet, det borde inte vara löpsedlar om vem man gillar. Så känner jag, säger hon.

Sarah Sjöström själv är heterosexuell. Hon lever och bor tillsammans med sin pojkvän sedan två och ett halvt år, Johan de Jong Skierus, och ser Sverige som ett land i framkant när det kommer till homo-, bi-, trans- och queerfrågor.

– I Sverige är det redan väldigt accepterat, jag tror inte att folk tänker på om man är si eller så, vilka man gillar eller så. Det mesta är accepterat. Jag är inte hundra procent insatt men jag blir mer förvånad om det är någon som säger något negativt om det i dag, då är det de som får skämmas, säger hon.

”Ingenting konstigt...”

20-åringen är tämligen säker på att de flesta unga håller med henne.

– Det är så pass vanligt, det är ju ingenting konstigt. Men det är absolut en generationsfråga. För 50 år sedan var det inte alls lika självklart att det skulle vara accepterat, men vi är ju uppväxta med att det inte är någon grej, säger hon.

I mitten av juli i år gick simlegendaren Ian Thorpe ut och berättade att han var homosexuell. Thorpe, som är femfaldig OS-guldmedaljör, hade burit på det under en lång tid och förnekade det ständiga ryktet om att han var gay under flera års tid. 31-åringen lade simkarriären på hyllan redan 2006 på grund av bristande motivation. Han försökte sig på en comeback år 2012, men misslyckades då med att kvalificera sig till OS i London. Efter det har han brottats med depressioner och alkoholmissbruk, men tog till slut mod till sig och kom ut i en tv-intervju för två veckor sedan.

”Ganska öppet i simning”

Sarah Sjöström ser ändå simhallen som en välkomnande plats.

– Jag har en känsla av att det är ganska öppet inom simning. Det finns många olika individer inom sporten och alla tycker olika. Det finns några som man känner till som har kommit ut. För några veckor sedan var det en finsk simmare som kom ut men det var mer: ”jaha han kom ut”, det är liksom ingen grej, säger hon.

– Men jag förstår att många som kommit ut har mått dåligt innan, som Ian Thorpe. Det visar ju att man kanske inte är där än. Man inte nått dit man vill när de som är homosexuella känner att de inte kan gå ut med det. Man måste vara trygg i att få bli kär i vem som helst. Det ska alltid vara accepterat. Jag hoppas att Ian mår mycket bättre nu, han har haft en fantastisk simkarriär och är en av de mest ihågkomna och omtyckta genom tiderna i simning. Nu hoppas jag att han känner sig tillfreds och kan njuta av ett liv fullt av kärlek, fortsätter hon.

Har du några förväntningar på Prideparaden?

– Jag tror att det kommer att bli jätteroligt. Det blir spännande att se vilka som är med på flaket. Det är kul med en folkfest som samtidigt tar upp en väldigt viktig samhällsfråga!

Följ ämnen i artikeln