MARDRÖMSHÅLET

Av: Johan Linderstam

Publicerad:

Sjunde hålet skördade många offer i går: ’Löjligt tufft där ute’

Det sjunde hålet på Augustas klassiska golfbana var en riktig utmaning under gårdagen. Flera toppspelare, däribland Rory McIlroy, tappade viktiga slag på hålet. I dag ska allt avgöras och det är upplagt för en riktig rysare i kväll.
Foto: GETTY
Det sjunde hålet på Augustas klassiska golfbana var en riktig utmaning under gårdagen. Flera toppspelare, däribland Rory McIlroy, tappade viktiga slag på hålet. I dag ska allt avgöras och det är upplagt för en riktig rysare i kväll.

AUGUSTA. Vinnaren av Masters måste hantera mardrömslika förhållanden på Augusta. Snittscoren i går var alltså 75.7 – nästan fyra slag över par.

Och absolut största hindret återfanns på det sjunde hål som i går slaktade drömmar på rad.

– Det är löjligt tufft där ute. Vinnarscoren blir snarare +20 än –20 i år, säger Henrik Stenson om dramat som väntar i kväll.

Det ser egentligen inte så mycket ut för världen.

Vi pratar förvisso om ett, i originaltappning, 410 meter långt och ganska smalt par fyra-hål som sluttar lite uppför och som har en platå green som omges av fem ganska elaka bunkrar, men även om den historiska snittscoren är över par så är frågan om hålet någonsin varit svårare än det var i går.

Stjärnorna gjorde bogey

För:

Genomsnittligt resultat genom tiderna: 4.252.

Genomsnittligt resultat det hittills svåraste året (1972): 4.402.

Och genomsnittligt resultat i går: 4.59!

Både Jordan Spieth och Rory McIlroy som delade ledarboll gjorde bogey på hålet och Louis Oosthuizen, som var en av bara fem spelare som gick lördagen under par, gjorde det likaså.

”Minimala marginaler”

– Min 71:a känns som en 66:a. Det fanns inte ett enda enkelt slag på banan i dag, inte en enda enkel wedge, och sjuan bevisar verkligen det. Jag hade en lobbwedge in och gjorde en riktigt bra putt för att komma undan med en bogey. Det är verkligen helt brutalt där ute! säger sydafrikanen.

Av totalt 57 kvarvarande spelare var Henrik Stenson en av bara två att göra birdie på hålet och den svenske världssexan skriver under på Oosthuizens ord.

– Det är minimala marginaler här i vanliga fall, när det är vindstilla. Den här banan är nog inte riktigt tänkt att spelas under sådana här väderförhållanden, säger han.

Hur svårspelat är det?

– Löjligt svårt. Det är egentligen ingen idé att fundera på var bollen kommer landa när den är i luften. Det är bara att vänta och se vad som händer. Och även på greenerna… En del puttar är löjligt svåra även om det varit mjukare än jag trott.

Vinden väntas dock mojna tills att det avgörs i dag, vilken förstås ändrar förutsättningarna på de olika hålen något, men som Stenson också poängterar:

– Det är en del riktigt tuffa flaggor där ute, men de lär göra ytterligare någon pinne eller två ännu svårare när det nu ska avgöras.

De tuffaste hålen i går

Lördagens svåraste hål på Augusta (längden avser var teen var uppsatt i går):

1) Hål 7, par 4, 397 meter, snitt 4.59

2) Hål 1, par 4, 416 meter, snitt 4.53

3) Hål 11, par 4, 458 meter, snitt 4.47

Publicerad: