Reglerna ger Johuag fel: ”Minst två år”

Uppdaterad 2016-10-14 | Publicerad 2016-10-13

Therese Johaug skyller sitt positiva prov på läkaren och menar att hon är helt utan skuld.

Wadas regelverk ger dock inte henne rätt utan pekar på att hon bör få minst två års avstängning – vilket skulle innebära att hon missar både VM och OS.

– Så är det om man förhåller sig till reglerna, säger dopningskommissionens erfarne handläggare Tommy Forsgren.

Tommy Forsgren.

En gråtande Therese Johaug mötte pressen efter det positiva dopningsbeskedet. Hennes ståndpunkt var tydlig.

– Situationen är helt obeskrivlig. Jag har inte ord som kan beskriva hur jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken, sa hon.

Utpekad som ansvarig av Johaug är landslagsläkaren Fredrik Bendiksen, som också avgick som en följd av att han tillhandahållit läppkrämen med den förbjudna substansen clostebol.

”Samma ursäkter överallt”

Förklaringen har tagits emot på olika sätt i skidvärlden.

– Till syvende och sist är det den aktives ansvar vad man stoppar i sig och stryker på huden. Problematiken finns över hela världen och gränsen går varken hos Norge eller Sverige. Anledningar och ursäkter är desamma överallt, säger SOK:s antidopningsexpert Bo Berglund.

– Det finns så mycket medel och krämer att det är hopplöst att ha koll, säger Thomas Wassberg som menar att det frågan om en "storm i ett vattenglas”.

Men frågan är hur Therese Johaugs förklaring påverkar norskans kommande straff? Under dagen har flera uttalanden om strafflängd cirkulerat.

”Clostebol är en anabol steroid och om det hittas i urinet så ger det sannolikt fyra års avstängning enligt WADA:s regelverk (om inga tidigare sanktioner har införts mot idrottaren)", skriver Rasmus Damsgaard, internationella skidförbundets antidopningsexpert i ett mejl till SVT.

– Det kan bli allt från ett frikännande till fyra års avstängning, säger Antidopning Norges juridiske rådgivare Britha Rökenes.

Döms av norsk idrottsdomstol

Sportbladet har med hjälp av RF:s erfarne antidopningsmedarbetare Tommy Forsgren, handläggare i dopningskommissionen och expert på Wadas regelverk, försökt klarlägga vilken straffsats som kan komma ifråga och hur vägen dit ser ut.

Ärendet behandlas av Antidopning Norge som lägger fram ett ärende till den så kallade Påtalenämnden som i sin tur gör en anmälan med ett straffyrkande till Domsutvalget som är en norsk idrottsdomstol under NIF, norska motsvarigheten till RF, där ett beslut sedan tas om straff.

Precis som Rasmus Damsgaard slagit fast säger Wadas kod att användning av anabola steroider i grundläget ger fyra års avstängning. Från det kan man senare få olika straffrabatter. Tommy Forsgren har i dag läst in sig specifikt på reglerna som kan vara applicerabara i det aktuella fallet. Han betonar att han inte har någon insyn i den norska utredningen men att regelverket ser likadant ut över hela världen.

”Oerhört intressant”

– Det är oerhört intressant. Man börjar med att bedöma avsikten och här föreligger knappast någon avsikt att höja prestationsförmågan. Det gör att man kan komma ner från fyra år till två år, säger han och fortsätter:

– Sen har hon har alltid ansvaret för det hon stoppar i sig, men där utöver kan man bedöma olika grader av det vi i Sverige kallar "fel och försummelser". Kan man bevisa att man har gjort det här ”helt utan fel och försummelse” kan man komma undan med en tillrättavisning.

– Men, och här blir det intressant, läser man kommentarerna till regelverket står det att om man förlitar sig på sin egen läkare så räknas inte det som att man gör något utan fel och försummelse utan då är det bara "delvis utan fel och försummelse" vilket innebär att straffet bara kan sänkas från fyra år till två år.

Så slutsatsen här är att om man erkänner bruket av medicinen, men skyller på sin läkare, kan regelverket inte fria dig helt utan du får två år?

– Ja, så är det om man förhåller sig till reglerna.

Betyder att hon missar OS

Och rabatterna kan inte läggas ihop? Att man får två års avdrag för att det inte är prestationshöjande och sedan två ytterligare för att läkaren gjort ett misstag?

– Nej, ner till 24 månader är det maximala. Så som vi har läst in oss på regelverket i dag finns det inget spann som går längre ner än till 24 månader.

Om ett sådant straff verkställs missar Therese Johaug både VM i Lahti och OS i Peyongchang 2018.

Tidigare i dag har Antidopning Norge sagt att man skyndsamt ska behandla ärendet men att det kan dröja upp till sex veckor innan utredningen är klar. När sedan dom faller är oklart. En fällande dom kan också överklagas till Cas av Therese Johaug, Antidopning Norge, Wada eller Fis.

Följ ämnen i artikeln