Enorma skillnaden: ”Kan inte jämföra”

Christine Bjerendals utmaning i OS

Publicerad 2021-07-22

Sydkorea har låtit bygga en kopia av OS-arenan med identiska färger, tavlor, plattformar, kamerapositioner så att de aktiva vänjer sig vid vad som komma skall.

TOKYO. Det spelar ingen roll hur hårt Christine Bjerendal, 34, spänner bågen.

Det finns motståndare hon aldrig någonsin kommer rå på.

– Det är en enorm skillnad, säger hon till Sportbladet.

Mörkret har börjat lägga sig inne på träningsanläggningen vid Yumenoshima Park Archery Field i Tokyo. Det koreanska landslaget har varit här i flera timmar och ser inte ut att ha några planer på att bege sig hemåt. Den överlägset största nationen inom bågskytte är här för att ta guld – och då krävs maximala förberedelser.

Stornationen tar till alla tänkbara medel för att kratta manegen för sina skyttar. Hemma i Sydkorea har de låtit bygga en kopia av OS-arenan med identiska färger, tavlor, plattformar, kamerapositioner – ja, till och med en mixad zon – så att de aktiva vänjer sig vid vad som komma skall.

– Om vi kan simulera ett OS på hemmaplan så kommer vi vara bättre förberedda när vi väl är på plats, säger tvåfaldiga världsmästaren Kim Woojin.

Det händer till och med att det koreanska förbundet skickar ut sina skyttar inför fullsatta basebollarenor (!) för att de ska lära sig stänga ute oväsen.

”Jättestor skillnad”

Så ser inte direkt verkligheten ut för Christine Bjerendal. 34-åringen är ensam svensk bågskytt här i Tokyo. Den enda som ingår i hennes entourage är tränaren Tomas Johansson.

– Ja, det går inte att jämföra med Korea. Det är en jättestor skillnad. Vi har inte de resurserna i Sverige. Där har vi en lång väg kvar, tyvärr.

Har det alltid sett ut så?

– Nej, på 80- och 90-talet var Sverige högt rankade i världen. Men sen kom Korea in i bilden och och då dalade Sverige, haha. Effekten blev väl att flera svenskar valde att sluta.

Blir man avis på koreanerna?

– Ja, eller snarare taggad och inspirerad. De har ett sånt lugn när de skjuter och det är något att eftersträva, även fast jag vet att jag aldrig kommer kunna skjuta som en korean.

Jag tänkte mer på själva apparaten runtomkring, om man blir avundsjuk på den?

– Ja, absolut kan man känna så, säger Bjerendal.

Enligt tränaren Tomas Johansson är det ekonomiska stödet från SOK och RF dåligt.

– Det stämmer, säger Bjerendal.

– Men jag försöker att inte vara så jätteinvolverad i vad som händer högre upp. Men ja, vi får kämpa ganska mycket med det vi har. Som sagt, det är stor skillnad jämfört med Korea. Sverige är en liten nation och vi får kämpa hårt.

Tror på skräll

Christine Bjerendal kommer från en riktig bågskyttefamilj. Både pappa Göran och mamma Lena var aktiva inom sporten. Tokyo blir hennes tredje OS. I debuten (London 2012) slutade hon 33:a, i Rio (2016) gick hon till 16-delsfinal.

När Sportbladet rankade hennes medaljchanser inför detta OS gav vi henne Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus.

Var det för snålt?

– Ett plus? Nej, det är helt okej, haha.

Men det finns en liten skrällchans ändå, om stjärnorna står rätt?

– Ja men det tror jag faktiskt. Det kändes väldigt bra på träningen nu. När jag kom in på den stora arenan började nerverna kicka in, men ändå lyckades jag träffa väldigt bra. Som det känns just nu har jag en väldigt bra chans att klättra högt upp i resultatlistan, säger Christine Bjerendal.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Följ ämnen i artikeln