Tidigare VM-generalen Ulf Ekelund är död

Publicerad:
Ulf Ekelund är död, han blev 77 år gammal.
Foto: BILDBYRÅN / PRIVAT
Ulf Ekelund är död, han blev 77 år gammal.

SPORTBLADET

Tidigare VM-generalen Ulf Ekelund har gått bort i cancer.

Nu berättar maken Lajos Nagy om den svåra sorgen.

– Trots att man vet hur det ska gå och tror att man är förberedd så är man inte det, säger han till Sportbladet.

Den 7 mars skrev Svenska Friidrottsförbundets förre vd Ulf Ekelund på Facebook att han hade drabbats av cancer och att han inte hade lång tid kvar att leva:

”Helgen har jag ägnat åt idrott och inte minst åt EM i friidrott som ser ut att bli mitt sista då jag i förrgår fick beskedet att jag har ’väldigt många metastaser av malignt melanom i hjärnan’ och att det är obotligt och förloppet förväntas gå snabbt och att jag har kort tid kvar”.

För Sportbladet berättade han om hur tankarna hade gått.

– Jag ville själv berätta istället för att det blir en massa surr, det är bättre att det kommer från pudelns kärna. Jag ville inte att det skulle bli sentimentalt utan att det skulle vara sakligt. Jag har också naturligtvis ringt mina nära och kära, förklarade Ulf Ekelund.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM

”Det är förfärligt”

För ett par veckor sedan ramlade han illa och bröt lårbenshalsen och i torsdags, den 8 april, gick Ulf Ekelund bort i sviterna av cancern.

För Sportbladet berättar maken Lajos Nagy om sorgen.

– Det är förfärligt. Även om jag visste att cancern hade spritt sig så får man den här chocken när han går bort. Cancern var naturligtvis bidragande, men han ramlade och bröt lårbenshalsen och sedan fick han en väldigt svår lunginflammation. Han hamnade först på S:t Görans sjukhus och där ordnade de frakturen, sedan hamnade han på Stockholms sjukhem och han var överlycklig för det, för han tyckte väldigt mycket om personalen. Sedan blev Ulf jättesjuk och fick åka tillbaka till S:t Göran och på tre dagar så var han borta, säger Lajos Nagy och fortsätter:

– Trots att man vet hur det ska gå och tror att man är förberedd så är man inte det.

Ulf Ekelund blev akut sjuk i onsdags.

– De ringde mig halv fyra på morgonen i onsdags och bad att jag skulle komma. Jag kom in till Ulf på avdelningen och satt där fram till nio. Då levde han och jag fick lite kontakt med honom och det känns jättebra.

Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

”Var en fantastisk människa”

Dagen efter gav Ulf Ekelunds kropp upp. Cancern och lunginflammationen blev honom övermäktig.

– Han dog halv tolv i torsdags. Läkaren hade ringt tidigare på dagen och sagt att det inte fanns någonting att göra, de var tvungna att stänga av allting, det var bara timmar kvar. Han slapp i alla fall lida, säger Lajos Nagy och försöker beskriva sin make:

– Det är en väldigt stor förlust, Ulf var en fantastisk människa. Vi var tillsammans i 23 år tror jag och det var ett vansinnigt lyckligt äktenskap. Det var lite glamoröst, ni vet ju hur vi levde.

Ulf Ekelund var en gigant i friidrottssverige. Han tog friidrotts-VM till Göteborg 1995, ett evenemang som blev en formidabel succé. En folkfest som även toppades av trestegshopparen Jonathan Edwards makalösa världsrekord på 18,29 på Nya Ullevi.

Efter Ulf Ekelunds inlägg på Facebook om sjukdomen fick han mängder av blommor och presenter av folk i idrottsvärlden som ville visa sin uppskattning, bland andra före detta friidrottarna Kenth Eldebrink och Miro Zalar, längdhopperskan Erica Johansson, häcklöperskan Ann-Louise Skoglund och friidrottslandslagets förbundskapten Ulf Karlsson.

Vid sidan om friidrotten arrangerade Ulf Ekelund välgörenhetstillställningen Barnbygalan under många år.

– Jag väldigt stolt över Barnbygalorna som jag arrangerade i 20 år. Det är ingen som har tagit hit så många världsstjärnor som jag. Det var namn som Josephine Baker, Danny Kaye, Charles Aznavour, Ingrid Bergman, Birgit Nilsson och Bob Hope. Även kungafamiljen var där varje år, han han sagt till Sportbladet.

Ulf Ekelund blev 77 år.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Ulf Ekelund tillsammans med skådespelaren Bert-Åke Warg.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN