Kan anställas för att stärka OS-satsningen

Publicerad 2018-08-22

Curlingspelarna kan komma att anställas av förbundet. "Då får vi i alla fall lite mer trygghet", säger herrlagets skipper Niklas Edin. Arkivbild.

Lägre OS-stöd påverkar curlinglandslagens satsning mot Peking 2022.

Lösningen: spelarna kan anställas av förbundet.

– Då får vi i alla fall lite mer trygghet, säger silvermedaljören Niklas Edin.

Svenska curlingförbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK) har diskuterat frågan vid två tillfällen, varav det senaste mötet ägde rum i fredags. Samtalen har kretsat kring hur lag Anna Hasselborgs och lag Niklas Edins OS-satsningar mot Peking 2022 ska kunna fortsätta i samma dignitet, trots lägre ekonomiskt stöd från SOK.

En lösning kan vara att spelarna anställs av förbundet.

Det är även något som herrlagets skipper – i alla fall just nu – ser positivt på.

"Någon typ"

– Vi har precis haft möte med förbundet och SOK. Det var väl mer att vi blickade framåt, och någon typ av anställningsform kommer det nog att bli, säger Niklas Edin, vars lag lämnade Sydkorea-OS med silvermedaljer.

– Om det ska vara en heltidssatsning, att vi förväntas göra resultat, vinna medaljer – då behöver någon stå bakom satsningen. Det ska inte bara behöva vara upp till oss själva. Praktiskt är inte det möjligt. Det skulle vara möjligt om vi minskar antalet resdagar och minskar tävlandet, men då är det å andra sidan inte lika rimligt att vi ska vinna de där medaljerna.

Vad tycker du om situationen, med ett sämre stöd, som uppstått?

– Den är tuff som fasen. Det har väl gått lite åt fel håll, kan jag tycka. Nu är vi nere på att det knappt kommer att gå runt, säger han.

– Vi måste helt enkelt gå plus på tävlingen, så att det kan täcka resan och ge något mer. Annars är det inte värt att spela den längre. Kostar tävlingen mer än vad vi kan vinna, då går vi minus.

"Dräglig och trygg"

Svenska curlingförbundets sportchef tillika förbundskapten Peja Lindholm:

– Vi har börjat föra upp tankarna på hur det här kan göras, så att det ska bli en dräglig och trygg och långsiktig situation för spelarna. Nu har vi haft två möten, där vi har suttit och gått igenom vad man ska tänka på, hur det här kan vara. Vi är väldigt i början av processen, säger han.

Vad skulle det här betyda för sporten, för spelarna?

– Som idrottare, och ledare också för den delen, lever man i en lite mer riskabel värld. Från den ena dagen till den andra kan de ekonomiska förutsättningarna vara helt annorlunda, och på det här sättet kanske man kan göra så att det inte behöver vara så. Det är den stora vinningen i det hela.

Curlingförbundets, SOK:s och spelarnas nästa möte sker i september.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.