Fancy Chemutai slår banrekordet

Publicerad 2017-05-20

Fjolårstvåan Geoffrey Yegon, Kenya, gick först i mål på herrsidan av årets Göteborgsvarv på 1:00:19.

På damsidan vann Fancy Chemutai, Kenya, och slog banrekordet på 1:07:58.

Klockan 13.00 gick startskottet för den 38:e upplagan av Göteborgsvarvet.

Upp emot 50 000 löpare gav sig ut på gatorna i Göteborg för att springa ett halvmaraton – 21 097,5 meter.

På herrsidan fanns alla i förra årets tättrio på plats, men fjolsegraren Richard Mengich från Kenya, som slog banrekord och blev först under 60 minuter förra året, lät sig inte avskräckas.

– Jag ska göra allt jag kan för att försvara min seger, sade han före loppet.

Men det blev landsmannen Geoffrey Yegon som sprang först över mållinjen. En klunga på fyra, där dock fjolårsvinnaren saknades, kämpade tillsammans hela vägen och loppet avgjordes i en spurt in på stadion.

Mustafa "Musse" Mohamed gick i mål som bäste svensk. Han blev bejublad svensk mästare på halvmaraton på tiden 1.05.18.

– Vi är tre bra löpare. Det kan gå ur som helst, sade Musse före loppet och syftade på konkurrenterna Mikael Ekvall och Abraham Adhanom.

Malin Strand, Sävedalen, blev svensk mästare på halvmaraton sedan hon sprungit in på 1:17:52.

Extra duschar

Men alla – elit som motionärer, som ju fortsätter i många timmar till – ställs i dag inför den stora utmaningen, värmen. I solen talas det om temperaturer upp emot eller över 27 grader.

– Vi har räknat med temperaturer över 25 grader och vidtagit åtgärder därefter, säger varvsgeneralen Bo Edsberger.

Det innebär bland annat duschar vid alla vätskekontroller, extra muggar för att löparna ska ha vatten att hälla över sig och läkare på plats i Bältesspännarparken vid Avenyn.

Varningen för värmen gäller också alla de omkring 200 000 som väntas kanta bana för att se på loppet och uppleva folkfesten.