Danska svaret – tyckte det var fel att spela vidare

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Var det rätt eller fel att spela vidare efter Christian Eriksens hjärtstillestånd?

Fel enligt huvudpersonerna själva.

– De visste inte om de hade förlorat en av sina bästa vänner. Det var mycket svårt, säger förbundskapten Kasper Hjulmand.

Det har basunerats ut att det var Danmark själva som valde att spela klart matchen mot Finland efter Christian Eriksens hjärtstillestånd – att 29-åringen ska ha uppmanat till det.

Det har också framkommit att valet stod mellan att spela klart under lördagskvällen eller ta vid klockan 12.00 på söndag i stället.

Nu säger danskarna själv för första gången att det inte var rätt att spela vidare.

– Jag tycker det var fel att låta spelarna välja mellan de två scenarierna, att spela vidare direkt eller nästa dag. De visste inte om de hade förlorat en av sina bästa vänner. Det var mycket svårt. Men jag tycker det var fel att sätta spelarna i den situationen, säger förbundskapten Kasper Hjulmand.

”Vi har vunnit danskarnas hjärtan”

Generalsekreterare Peter Möller är tydlig med att danskarna inte blev tvingade att spela klart.

– Det är viktigt att säga att vi inte blev pressade att spela vidare. Vi vet vad matchen betydde för fansen, för spelarna. Det var ett väldigt svårt beslut att fatta. Men om det var rätt? Den frågan får vi analysera längre fram, när det hela har lugnat ner sig. Vårt ansvar som förbund, DBU, är att lyfta spelarna, att hjälpa dem så att de kan vara redo att spela mot Belgien på torsdag, säger han.

Ledningen hoppas få spelarna redo till kommande EM-match.

– Jag tror det kommer stärka spelarna tillsammans med samtalet som vi hade med Christian. Det var ett stort lyft för alla spelarna att se Christian i ett videosamtal. Vårt lag har vunnit danskarnas hjärtan, spelarna visade vad de står för. Jag vill berömma spelarna för de hanterade hela situationen. Vi har fått massor med kärlek och beröm via sociala medier. Vi har skickat det vidare till Christian och hans familj och hoppas att det hjälper dom.

Allt om fotbolls-EM 2021

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.