”Kommer inte kasta ut någon för Stina”

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stina Nilsson tränar på som nybliven skidskytt.

För landslaget pågår just nu diskussioner om hur hennes framtid blir, hur de kan hjälpa henne på bäst sätt.

– Det kanske inte ens är landslaget som är den bästa lösningen för henne, det vet vi inte än, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Skidskyttelandslaget vill hjälpa sportens nytillkomna stjärna så mycket som möjligt och har tagit upp hennes namn och situation mycket under de senaste tränarmötena.

Huvudtränaren Johannes Lukas har pratat med Stina Nilsson personligen för att lära känna henne bättre, veta hur hon tränar och om de tänker samma.

Han tror att de kommer att hitta en lösning som passar båda parter utmärkt. Om det betyder att hon kliver in i a-landslaget vet inte Johannes Lukas inte än.

”Frågan om hon är redo”

– Ingen behöver vara i landslaget. Stina måste få säga vad som är bäst för henne. Sen är såklart frågan om vi tycker att hon är redo direkt att vara en del av landslaget, eller om vi hittar en annan lösning för henne. Den processen är vi inne i just nu, säger tysken som just nu sitter hemma i karantän i München.

Johannes Lukas har jobbat med Wolfgang Pichler under många år och har hört om den tidigare förbundskaptenens åsikter att Stina Nilsson bör få mycket extra hjälp och testa på världscupen i år. Att alla inte skulle behandlas lika nu, om han vore huvudtränare.

– Det är lättare att säga det när du inte är 100 procent involverad längre. Jag har tio andra åkare också, och vill det bästa för alla. Stina också såklart. Vi har olika tankar hur vi ska hjälpa henne speciellt, det här är en superchans för skidskyttet, men jag kan inte splittra mig själv och ge 50 procent bara till Stina och 50 procent till tio andra, säger han.

Wolfgang Pichler.
Foto: PONTUS ORRE
Wolfgang Pichler.

”Har riktigt hög nivå”

För att ta en plats i något landslag måste inte Stina Nilsson göra något speciellt menar Johannes Lukas. Men för att få chansen i världscupen krävs det desto mer.

– Vi har en riktigt hög nivå i damernas världscuplag. Det är inte lätt att vara en del av det, men har hon en superutveckling i skyttet är det absolut möjligt. Vi får se om några månader, om hon är en skyttetalang eller inte. Det handlar lite om det. Men just nu är världscupen för långt bort för att kunna säga om det kan bli världscup eller inte eller vilka lopp.

De kommer i alla fall inte flytta på någon annan åkare för att ge plats åt Stina Nilsson, bara för att det är hon, enligt Johannes Lukas.

– Nej, absolut inte. Damlaget var väldigt klart för oss innan, och nu gäller det bara att addera Stina på något sätt, så att det blir bäst för henne och för oss. Vi kommer inte kasta ut någon på grund av Stina.

Publicerad:

LÄS VIDARE