Fogdö: ”Jag led med Anna Holmlund”

Förre alpinstjärnan efter SVT-missen: ”Blev lite tokigt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Anna Holmlund, 30, hyllades på Idrottsgalan, men blev ledsen av att se ett inslag från karriären och olyckan och lämnade sin plats.

Nu stöttas hon av bordskamraten och förre alpinstjärnan Thomas Fogdö, 47.

– Jag led med henne, säger han till Sportbladet.

Anna Holmlund, 30, var på plats på Idrottsgalan i måndags och hyllades stort.

Den förre skicrosstjärnan uppmärksammades med ett inslag från hennes karriär, olyckan och kampen för att komma tillbaka och fick stående ovationer.

Men inslaget fick fel effekt.

Holmlund blev ledsen av att se bilderna och tvingades att lämna sin plats för en stund.

”Tog det hårt”

– Det är jobbigt för vilken person som helst att se vilken nivå man varit på och sen få höra på en tv-skärm att man aldrig kommer kunna åka på den nivån igen. Hon tog det hårt och blev väldigt ledsen, sa pojkvännen Victor Öhling Norberg till Sportbladet, och berättade att de inte hade fått någon förvarning från SVT om vad som skulle visas.

Efteråt har både Idrottsgalans vd, Stephan Rimér, och SVT bett om ursäkt.

Nu får Holmlund stöd av Thomas Fogdö, 47.

Den förre alpinstjärnan, som själv var med om en svår olycka 1995 och tvingades avsluta karriären, var också på plats på galan, hade Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg vid bordet och såg hennes reaktion på nära håll.

”Blev lite tokigt”

– Jag led med henne. Jag förstår att man vill hylla henne, men sen kanske det inte landade helt rätt. Det hade kanske varit smart att kolla med de som står henne nära först, men i ivern att göra gott så kanske inte tanken räckte hela vägen. Det blev lite tokigt, säger Fogdö till Sportbladet.

– Men som sagt: Viljan var god och det är väl det man får försöka se.

Samtidigt förstår han att Anna reagerade som hon gjorde.

– Jag såg hennes reaktion och... hon är ju i en process som är jättejobbig. Just att vara så mycket i det och sen bli otroligt medveten om att det hon brunnit för hela livet helt plötsligt är oerhört avlägset. Det var nog mycket slitningar där, säger Fogdö.

Han drar paralleller till hur han själv kände efter olyckan i Åre som gjorde honom rullstolsburen.

– Det var jättejobbigt de första åren. Jag ville ju vara en del av tävlandet och inte stå bredvid och försöka få en rullstol att fungera. Men som sagt: Jag förstår hyllningen och är glad att de gjorde den.

Var det plågsamt att se filmen på Anna?

– Nej, det var nog mer att se hennes reaktion. Den kan jag relatera till. Känslan att vara nära men långt ifrån, den är jättejobbig. Det är klart att det väcktes minnen.

”Gjort en otrolig resa”

Holmlund kämpar just nu för att komma tillbaka till ett vanligt liv och många har imponerats av hennes framsteg i rehabiliteringen.

Fogdö är en av dem.

– Hon har gjort en otrolig resa. Hon är en kämpe av rang, något alldeles extra, och en fantastisk idrottare. Det var kul att hon kom på galan.

Pratade du något med henne?

– Absolut, litegrand. Tyvärr satt vi mitt emot varandra, det är ju nackdelen med sådana galor att man inte hör varandra. Men jag pratade med både henne och Victor, om allt och inget. Hon känner igen mig och det var kul att träffas, säger Fogdö, som planerar att hälsa på Anna i Sundsvall.

– När vet jag inte, men förhoppningsvis snart.

Publicerad:

LÄS VIDARE