Flinck: Här är kandidaterna att efterträda Andrésson

Kristján Andrésson och Johan Flinck

Målet och tanken är att Kristján Andrésson ska leda landslaget över OS 2020 – sedan slutar han och fokuserar fullt på tyska Rhein-Neckar Löwen.

Förbundet har redan inlett jakten på hans ersättare och enligt generalsekreteraren Robert Wedberg har Andréssons succé gjort att man söker bredare numera.

Sportbladets handbollsreporter Johan Flinck spånar därför brett, riktigt brett, bland kandidater och spår här nedan.

Bengan Boys-spåret

Majoriteten av spelarna i Bengan Boys blev elittränare och flera av dem har blivit några av de mest respekterade tränarna i världen. Vi har redan haft två av dem som förbundskaptener: Ola Lindgren och Staffan Olsson mellan 2008 och 2016.

När de skulle ersättas var Ljubomir Vranjes förstavalet men han stoppades av Flensburg. Magnus Andersson, då i tyska Göppingen, fick då frågan men han kunde inte tacka ja.

Båda har uttryckt att de en dag vill träna svenska landslaget, Vranjes har det dessutom som ett uttalat mål. Vranjes står nu utan jobb efter att häromveckan fått sparken både som tränare i Veszprem och förbundskapten i Ungern. Han lär dock inte vara arbetslös till 2020.

Andersson hoppade i somras på ett överraskande äventyr i Porto där han skrivit på ett 2+1-årskontrakt. Kan alltså mycket väl vara ledig 2020.

Bengan Boys-legendarerna är inte lika heta längre som tränare men Vranjes och Andersson är två namn som definitivt är aktuella. Martin Boquist skulle kunna räknas in här med sorteras i stället in i förbundsspåret nedan.

Ligaspåret

Andrésson tog man från Guif i handbollsligan (även om han just hade slutat). Han hade aldrig varit spelare eller tränare utanför Sverige (undantaget landslagsspel med Island), eller haft någon roll i ett landslag.

Fortsätter man på detta inhemska ligaspår?

I så fall känns Stian Tönnesen, norrmannen som tog Malmö till final i våras, som den hetaste kandidaten just nu.

Förbundsspåret

Ett inte ovanligt spår i svenska lagidrotter. Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var förbundskaptener i olika ungdomslandslag innan de tog över a-landslaget i fotboll. Ingemar Linnéll tog U21-landslaget till VM-guld 2003. Ett år senare ersatte han Bengt Johansson.

Här hittar vi namn som...

...Martin Boquist: assisterande förbundskapten till Andrésson – men också Bengan Boys-legendar.

...Dennis Sandberg, som har hand om ligalandslaget och tog U18-landslaget till EM-guld i somras.

...Mikael Franzén, som sedan snart ett år ingår i landslagsstaben som videoanalytiker och hjälper Sandberg i ligalandslaget. Han skulle också kunna sorteras in i ligaspåret ovan förstås efter alla sina fina år i Alingsås.

...Jerry Hallbäck, mindre troligt i nuläget man går egentligen in i tre kategorier och bör nämnas här; förbundsspåret alltså, men också ligaspåret och Bengan Boys-spåret.

Spanska spåret

Ska inte påstå att jag tror på det här själv. Men spånar man brett om blivande förbundskapten i ett av de stora handbollsländerna i världen (jo, där är Sverige) vore det tjänstefel i dagsläget att inte nämna det spanska spåret.

De spanska tränarna har nämligen dominerat handbollsvärlden de senaste åren och varenda toppklubb verkar vilja ha en spanjor på tränarbänken. De sitter också på flera förbundskaptensstolar.

Nordiska spåret

Skulle förbundet, mot förmodan, gå utanför Sverige så är det mer troligt att man håller sig inom Norden än tar in en spanjor. Kultur, språk och allt det där ni vet.

Då finns det såväl norrmän som islänningar (men påfallande få danskar) att välja på – många av dem erfarna, erkända och framgångsrika.

Vi har islänningar som Alfred Gislason, Patrekur Johannesson och Dagur Sigurdsson som kan vara tillgängliga efter OS.

Kan Christian Berge känna sig färdig som norsk förbundskapten framåt 2020? Och nobbar han de tunga klubbar som garanterat vill ha honom. Är det ens möjligt ekonomiskt för Svenska Handbollförbundet? Uppdatering: Svaret är nej, för under onsdagen förlängde Berge med Norge till 2025.

Vi har en finländare också faktiskt: Patrick Westerholm som hållit till i Danmark i 22 år, först som spelare (Kolding under storhetstiden) och sedan som tränare både på dam- och herrsidan. Sedan 2015 är han i Tvis Holstebro, där han är respekterad.

Michael Apelgren-spåret

Ett mycket kittlande namn i det här sammanhanget.

34-årige Michael Apelgren, som tog fem SM-guld med Hammarby och Sävehof som spelare, tog över den norska toppklubben Elverum redan 2014 och var spelande tränare de två första säsongerna. Han har gjort stora resultat med Elverum i Champions League och blivit väldigt hyllad i vårt grannland.

Är han redo om två år eller behöver han lite bredare tränarerfarenhet innan det är dags att ta över ett landslag?

Följ ämnen i artikeln