Så ska Formel 1 stärkas i krisen

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Ross Brawn.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / TT NYHETSBYRÅN
Ross Brawn.

SPORTBLADET

På banan är det tyst. Precis som på läktaren och i fabriken.

Men F1 har inte gett upp, istället planerar sporten för framtiden.

– Kanske är tiden kommen för att vi ska starta om hela F1, säger sportchef Ross Brawn.

Ännu har ingen ny F1-kalender för 2020 presenterats, men de senaste beskeden är försiktigt positiva och F1-världen hoppas på en start i Österrike den första helgen i juli.

– Ingenting är bestämt, men det finns en positiv tendens, säger Red Bulls rådgivare Helmut Marko till Sport 1.

– Om det blir ett lopp är det utan publik, det är ingen tvekan om den saken. Det är inte heller säkert om och i så fall hur många medarbetare från media som får närvara.

Det har pratats om att säsongen ska inledas med ett eller två lopp i Österrike, där Red Bull äger banan, för att sedan fortsätta med tre lopp på Silverstone i Storbritannien. Det skulle förenkla logistiken eftersom sju av tio F1-team har sin hemvist i Storbritannien.

Sänkt budgettak

I torsdags hade F1:s chef Chasey Carey, FIA:s president Jean Todt och de tio teamcheferna ett videomöte online. De diskuterade F1:s framtid och det kommande budgettaket. Enligt motorsporttotal föreslogs ett tak på 145 miljoner dollar till 2021, för att sedan sänka det till 130 miljoner dollar 2022. Det är en tydlig sänkning från de 175 miljoner dollar som teamen kom överens om 2019.

– När vi diskuterar budgettak får vi inte glömma att alla team har olika förutsättningar, säger Ferraris teamchef Mattia Binotto till brittiska Sky.

Foto: Joan Monfort / TT NYHETSBYRÅN
Ferraris förare Sebastian Vettel.

Han syftar på att vissa team, som exempelvis Ferrari utvecklar produkter, som sedan andra team köper. Det gör att vissa team har stora utvecklingskostnader, medan deras kunder slipper den utgiften.

– Vi måste hitta en grund som passar oavsett vilken situation man som team befinner sig i. Svaret kanske inte är ett budgettak som gäller för alla team, utan olika regler, säger han.

Ett starkare F1

Även om fabrikerna är stängda i ett par veckor till och flera av teamen har korttidspermiterat sina medarbetare, eller som i Mercedes fall ställt om produktionen till att tillverka andningshjälpmedel, fortsätter arbetet för att rädda F1:s framtid. Stallen, FIA och Formel 1 har planerat in ytterligare ett möte kommande vecka.

– Vi måste alla vänja oss vid nya förhållanden, säger F1:s sportchef Ross Brawn till brittiska Sky.

– Detta kommer att göra ont, men jag är övertygad om att sporten har en framtid och jag tror att vi kommer att gå stärkta ur detta.

Motorsport under pandemin – här kan du se racing i helgen

Formel 1:

Fabrikerna är fortfarande stängda. Förare och fans koncentrerar sig nu på E-sport. Samtliga nuvarande F1-förare är inbjudna att vara med, men Charles Leclerc, George Russell, Antonio Giovinazzi, Lando Norris, Alex Albon och Nicholas Latifi är anmälda till i söndagens F1 E Sports Virtual GP China. Viaplay kl 19.00.

Veloce Esports #NotTheGP Versus Rennen 2 (Kina), 16 förare tävlar möts två och två, vinnaren gåt vidare. Finalen avgörs i bäst av tre. Sänds på Youtube i kväll, lördag. Kl 20.00.

IndyCar:

Säsongsstarten är planerad till den 6 juni i Texas (natten till den 7:e juni svensk tid). Än så länge tävlar förarna i E-sport, i IndyCar iRacing Challange. De tidigare tre loppen har haft tre olika segrare och i veckans virtuella lopp gör NASCARs Kyle Busch ett gästspel, Takuma Sato och Heilo Castroneves debuterar. Den 18 april sänds veckans lopp från Twin Ring Motegi (Oval). Viaplay 20.30.

RallyX:

Även VM i rallycross har gjort stora förändringar i kalendern, nu ligger Sveriges VM-deltävling i Höljes som premiär. Den 4 juli. I helgen kan du följa stjärnorna när världsstjärnor som Johan Kristoffersson, Timmy Hansen och Andreas Bakkerud möter de bästa fansen. Kvalet har varit öppet för alla, nu möts det online och kör banan i Barcelona. RallyX Nordic har skjutit upp deltävlingen som skulle ha körts i Höljes den 23-24 maj. Nytt startdatum är 6–7 juni i Danmark.

Formel E:

Även den deltävling som skulle ha avgjorts i tyska Berlin den 21 juni kommer inte att genomföras. Eventuellt blir det tävlingar i juli. Än så länge tävlar förarna online, i dag, lördag, startat "Race at Home Challenge" klockan 16.30. YouTube.

NASCAR:

Veckans stora snackis var att föraren Kyle Larson fick sparken från Chip Ganassi Racing sedan han gjort rasistiska uttalanden under förra veckans E-sportevent. I morgon, söndag, kör eNASCAR iRacing Pro Invitational Series - Virtual Richmond Raceway. Viaplay kl 19.00.

Legends Trophy:

Mästare som Emerson Fittipaldi och Juan-Pablo Montoya möter E-sportförare. Säsongens sjätte omgång avgörs i kväll, lördag, 18.00 YouTube.

Publicerad:

LÄS VIDARE